GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Şubat 2025 Salı 14:04

Gezi davasında beraat kararları

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 Gezi Parkı eylemleriyle ilgili Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi’nin haklarında verilen 18’er yıl hapis cezasını bozmasının ardından Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla yargılandığı davada beraat kararı verdi.

2013 Gezi Parkı eylemlerine ilişkin haklarında verilen 18'er yıl hapis cezası kararının bozulmasının ardından tahliye edilerek yeniden yargılanan sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay'ın davası karara bağlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanık avukatları hazır bulundu. Alınan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay'ın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçundan her türlü şüpheden uzak, kesin ve yeterli delil elde edilemediği" gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Eylül 2023 tarihinde ceza alan sekiz sanıkla ilgili davada Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını onamıştı.

Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise bozulmuştu. Daire mahkumiyet hükümlerini bozduğu sanıklar Yapıcı ile Altınay için adli kontrol hükümleri uygulanmasına karar vermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bozma kararından sonraki ilk duruşma 21 Şubat 2024 tarihinde yapılmıştı. Mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uymuş, sanıklar hakkında yurtdışı yasağının kaldırılmasına karar vermişti.
Mücella Yapıcı, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay tahliye edilmişti. CUMHURİYET