GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Ocak 2023 Cumartesi 10:12

CHP'li Purçu özel okul zam oranını TBMM gündemine taşıdı...

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; özel okul ücretleri için açıklanan yüzde 65'lik zam oranını TBMM gündemine taşıdı. Purçu, memur ve emeklilere yapılan yüzde 30'luk zammı anımsatarak aradaki fark nedeniyle hükümete tepki gösterdi.  

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; 2023-2024 eğitim öğretim yılında özel okul ücretlerine yapılacak %65 oranındaki zam oranın gerekçesini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu.  Purçu, memura müjde olarak verilen yüzde 30’luk zam oranına karşı; özel okul ücretlerine yapılan yüzde 65 zamma tepki gösterdi. Özcan Purçu konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“2023 yılının ilk ayında; özel okulların ücretlerine yapılacak zam oranları açıklandı.  Buna göre özel okul ücretlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında yapılacak zam yüzde 65’e kadar artırılabilecek. 2022-2023 yılında yüzde 37 olan bu oranın; 2023-2024 yılları için yüzde 65’lere kadar yükseltilmesi aileleri oldukça kaygılandırmıştır. Bu durum aile bütçelerine ek yük getirmektedir. Zaten geçimini sağlamada zorlanan vatandaş çocuğunun eğitimini sağlamada da zorlanmaktadır. Emekli, memur maaşlarına “müjde “olarak verilen yüzde 30’luk zam oranı ile özel okul ücretlerinde artış oranı kıyaslandığında zam oranları maaş artışının 2 katının üzerindedir.

Özel okullar sadece okul ücreti ile bitmiyor; masraflar katlanıyor!

Üstelik; buradaki eğitim -öğrenim bedeli okul ücreti ile sınırlı kalmamaktadır. Okul ücret bedelinin yanı sıra ailelerin ödedikleri okul yemek bedeli, kırtasiye ve okul kıyafet bedelleri de oldukça yüksektir. Kitaplar, okul kıyafetleri özel okullar vasıtasıyla alınmakta; burada da keyfi ücretler velilere dayatılmaktadır. Yine yemek bedelleri ve servis ücretleri de devlet okullarında alınan yemek ve servis ücretlerinin üstündedir.

Bir diğer sorun ise 4+4+4 eğitim sisteminin uygulandığı ülkemizde; özellikle ilk kayıtlarda, 1. sınıfa kayıt olacak öğrencilerin, 4. sınıfı ve 8. sınıfı bitiren öğrencilerin velilerin çocuklarını yeni bir özel okula kayıt yaptırırken ödemek durumunda kaldığı okul ücret bedellerinin daha da fahiş olduğu ifade edilmektedir.

Eğitim-Öğrenim bu kadar fahiş fiyatlı olmamalıdır!

1982 Anayasası’nın 42. Maddesi “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi” başlığını taşımaktadır. Madde 42’de “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Hükümetin gözetim ve denetimi altında yapılır. “denmektedir.

Eğitim ve öğrenimin fahiş fiyatlarla gerçekleştirilmesinin önüne geçilmesi için hükümet eliyle gerekli denetim mekanizmalarının devreye girmesi son derece önemlidir.”

Özcan Purçu; Milli Eğitim Bakanı sayın Prof. Dr. Mahmut Özer’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

1.    2023-2024 yılı eğitim- öğretim dönemi özel okul ücret zammının %65 olarak açıklanmasının gerekçesi nedir? Bu oran neye göre ve nasıl hesaplanmıştır?

2.    Memur maaşında %30 artışın öngörüldüğü bir dönemde, özel okul ücretlerine yapılan %65’lik bir zam oranının açıklanmasının gerekçesi nedir?

3.    TUİK’in bile yıllık enflasyon rakamı olarak açıkladığı %64,27’lik artışa paralel olarak; alım gücü düşen ve özel okul ücretlerini ödemede güçlük çeken velilere yönelik Bakanlığınız tarafından açıklanacak bir destek paketi olacak mıdır? Olacaksa bu desteğin detayları nelerdir?

4.    Özel okulların fahiş tutarlı kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis bedellerinin makul seviyelere çekilmesi için; Bakanlığınız tarafından bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bunun detayları nedir?

5.    Özel okulların fahiş tutarlı kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis bedellerinin makul oranlarda olup olmadığı   Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Eğer denetleniyor ise; velilerden talep edilen kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis ücretlerine yönelik nasıl ve ne zaman denetim yapılmaktadır? 

6.    Son 3 yılda özellikle kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis bedellerine yönelik Bakanlığınıza şikayetler gelmiş midir? Gelmişse bu şikayetlere yönelik ne tür tedbirler alınmıştır?

7.    Özellikle 1. sınıfa kayıtlarda; 4. sınıftan 5. sınıfa geçişlerde ve 8. sınıftan 9. sınıfa geçişlerde; yeni özel okul kayıtlarında, alınan okul ücretlerin tutarı nasıl ve neye göre belirlenmektedir? Yeni okul kayıt döneminde özel okullar tarafından istenen okul ücretler bedellerinin denetimi Bakanlığınız tarafından yapılmakta mıdır?