GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Mayıs 2023 Cuma 12:01

Tabip Odası'ndan 'Şehir Hastanesi' uyarıları.. 9 bine yakın personel lazım!

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, yaklaşık bir ay sonra hasta kabulüne başlaması planlanan Bayraklı Şehir Hastanesi'yle ilgili uyarılarda bulundu. Hastanenin günlük yaklaşık 75 bin insan trafiği yaratacağını belirten Kaynak, "Hastanenin tam kapasite ile çalışması için minimum 2 bin 500 hekim ve 3 bin 500 hemşire ile diğer personelle birlikte 9 bin çalışana ihtiyaç var. Şu an İzmir'deki diğer hastanelerde çalışan personelin oraya gitmek yönünde bir tavrı görünmüyor" dedi.

SONKALEİZMİR-Türkiye'nin en büyük şehir hastanelerinden biri olarak hizmete girecek Bayraklı Şehir Hastanesi'yle ilgili İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak'tan dikkat çeken uyarılar geldi. SONKALE'ye konuşan Kaynak, hastanenin tam kapasite ile çalışabilmesi için gerekli personel sayısının kısa sürede sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi. 

(İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak)

"SÜREKLİ GECİKMELER YAŞANDI"

Şehir hastanesinin yapım sürecini anlatan ve kentin sağlık sisteminde sorunlar yaratabileceğini dile getiren  Kaynak şöyle konuştu:

"Şehir hastanesinin sağlık hizmeti amacıyla yapılmış bir proje olmadığını düşünüyoruz. Büyük projelerin uzun vadeli fizibilitesi ve hazırlık sürecinin çok iyi yapılmış olması lazım. Bu projeler öyle görünüyor ki sağlık hizmetinden ziyade inşaat sektörünü desteklemek amacıyla yaratılmış.  İzmir'deki proje 2013 yılında bu projelendirildi ve hayata geçirilmesi için adım atıldı. 2018 yılında açılması planlanmıştı. Ancak sürekli olarak gecikmeler yaşandı. Yüzde 100 süre olarak gecikmişse planlama sorunu var demektir. Projelerin yapılma sürecinde hiçbir meslek grubu ile ortak çalışma yapılmadı. Hastane projelerinin yapılmasında sadece Sağlık Bakanlığı bürokrasisi devrede oldu. Proje sözleşmeleri ile ilgili kamuoyuna bilgi aktarılmadı. 'Ticari sırdır' dediler. Oysaki aktarılan paralar hepimizin vergisi.'



"HASTANELERİ ÇALIŞAMAZ DURUMA GETİRİRSİNİZ"

İzmir Şehir Hastanesi'nin 2 binin üzerindeki yatak kapasitesi ile büyük bir kompleks olacağını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak şunları söyledi:

"Dünyada bu ölçüde büyük bir hastane yapılmıyor. 600 yatak üzerine çıkıldığında verimsiz oluyor. Büyük bir hastanenin tam kapasitesiyle çalışması için minimum 2 bin 500 hekim, 3 bin 500 hemşire gerekir. Diğer personel açısından olaya bakarsak 60'a yakın farklı meslekte insan grubu çalışıyor. Burada tam kapasite ile çalışmak için 8-9 bin sağlık personeli ve ekibe ihtiyaç var. Böyle bir kapasiteyi İzmir koşullarında yaratmak mümkün değil. Diğer hastanelerin personelini oralardan çıkartır, gönderirseniz belki çalışır duruma getirme imkanınız olur. O zaman diğer hastaneleri çalışamaz duruma getirirsiniz.

"GÜNLÜK 75 BİN İNSAN TRAFİĞİ OLACAK"

İnsanlar yıllardır çalıştıkları ortamda yerleşik düzen tuttururlar. Bu şekilde birçok şeyi hızlı pratik ve etkili yaparsınız. Bu sağlık hizmetlerinde çok önemlidir. Sağlık personelini yıllardır çalıştıkları mekandan koparıp, bambaşka bir yere göndermek ve orada organize etmek yıllar alır. İnsanların büyük kısmı zorluk çekecek. Gitmek istemiyorlar. İstatistik yok ama bu yönde şikayetler, geri bildirimler oluyor. Emekliliği gelen emekli olacak. Olmayan farklı yerlere tayin isteyecek. Şehir hastanesi açıldı, oraya gidelim gibi bir tavır görünmüyor. Belki de bir kısım hekim istifa etme yoluna gidecek. Resmi ağızlardan edindiğimiz bilgilere bu hastaneye günlük yaklaşık 75 bin insan girip çıkacak. Hasta, hasta yakını, personel... Zaman içerisinde bu rakam çok daha yükselebilir. Bu trafiği kaldıracak altyapı mümkün değil. Trafik ve çevre düzenlemesi açısından şu an uygun değil. 75 bin kişinin su, yemek ve çeşitli ihtiyaçlarını temin edeceksiniz. Gerektiğinde ısıtıp, gerektiğinde soğutacaksınız. O kadar maliyetli işler ki. Hakkıyla yapabilmenin zorluğu ile karşı karşıya kalındığını tahmin ediyoruz."

"MALİYETLER AÇIKLANMADI"

Şehir hastanelerinin maliyetlerinin de zaman içerisinde arttığını ve bu konuda da bilgi verilmediğini belirten Kaynak, "18 şehir hastanesinin yaklaşık maliyeti ile ilgili 64 milyar dolar gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Zamanında bitmediği için ek masraf ne ayrıldı bilemiyoruz. Görünen o ki Türkiye'yi önümüzdeki 25 yıl için çok yüksek borçlarla döviz üzerinden ve üstelik Londra mahkemeleri üzerinden bağlamış bir proje bütünü" dedi.