GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Eylül 2024 Pazartesi 14:24

Rahmi Koç iflas eden 4 yatırımını açıkladı

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, girişimcilere tavsiyelerde bulundu. Kendi girişim hikayelerini anlatan Rahmi Koç başarısız yatırımlarını sıraladı.

Rahmi Koç iflas eden 4 yatırımını açıkladı

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç Fast Company dergisinden Alanur Özokur’a açıklamalarda bulundu. Burada genç girişimcilerine tavsiyelerde bulunan Rahmi Koç, kendi girişim hikayelerini anlattı.

"DUYULMADIK RAKAMLARA ÇIKMA İMKANI VAR"
Son yıllarda startup'ların yükselişte olduğunu aktaran Rahmi Koç, “Bir zamanlar tekstil, iplik yatırımları çok gözde idi, herkes o alana girdi. Sonra domates salçası işi geldi. Ardından ihracat, bir dönem de otomobil üretimi vardı. Herkes ‘Otomotiv sektörüne gireceğim” diye ortaya çıktı. Son yıllarda startup’lar öne çıkıyor. Sıfırdan başlayıp eğer hedefinizi iyi ayarlayıp iyi yönettiğinizde duyulmadık rakamlara ulaşma imkanı var. Bunun örnekleri de görüyoruz. Bunlardan çok var ve biz de zaman zaman bu işlere para yatırdık. Startup’lar vardır kili başarılı bazıları da başarısız olacaktır. Zaten para yatırırken de yüzde 50-50 düşünüyorsunuz. Hattı başarısızlık oranı daha da yüksektir” sözlerini sarf etti.

"TEK PARA KAZANAN İŞ HAVA VİNÇ OLDU"
20 yıl önce girişim yaptığı 5 işten sadece 1 tanesinin tuttuğunu belirten Rahmi Koç, “Bundan 20 yıl önce beş ayrı işe para yatırdık. O zaman startup değil girişim deniyordu. Bunlardan biri başarılı oldu, dördü yürümedi. Birinin kazancı diğerlerinin zararını karşıladı, bir miktar da geriye kaldı. Bunlardan biri elektrikli motosiklet idi. Bindik hakikaten güzeldi. Ama iflas etti. Neden? Çünkü motora binen o ‘gır gır’ sesini duymak istiyor. Elektrikli olduğundan sessiz çalışıyordu ve başarısız oldu. Bir başka girişimci geldi ve ‘Banka müşterisi olmayan insanlara da kredi vereceğim’ dedi. O da battı. Başka bir girişimci ‘Müthiş fikrim var’ demişti. Aynanın karşısında duracaksınız, ölçünüzü alacak ve size uygun ürünleri/kıyafetleri söyleyecek. Sonra gidip alacaksınız. Bize o zaman çok parlak gelmişti ama girişimin başındaki arkadaş yürütemedi, başarısız oldu. Tek para kazanan ise air craine denilen hava vinç idi. Kayak merkezlerinde telesiyej direklerinin dikilme işi var. Çok zordur. Adam helikopter ile bunu yapıyordu. Yerde yerini hazırlıyor, direkleri helikopter ile yerine oturtuyordu. İşte o şirket kazandı” ifadelerini kullandı.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER
Genç girişimcilerine tavsiyelerini sıralayan Rahmi Koç, “İşe girmeden önce rekabeti iyi incelemelisiniz. Ondan sonra yatırım yapmalısınız. Hata yapmaktan korkmamak lazım. Hata yapmadan öğrenemez, ilerleyemezsiniz. Başkalarını zayıf görmemek lazım. Karşındaki kişinin de en az senin kadar akıllı olduğunu unutmamalı. Yurtdışına gidenler eğitim ve tecrübe kazanıp ülkelerine geri dönmeliler. Gençlerin büyüklere hürmet etmeleri, adap ve edep bilmeleri lazım. Ne derler? Ağızdan çıkan söz, yaydan çıkan ok, geçmiş zaman ve kaçırılmış fırsat hiçbir zaman geri gelmez. En önemlisi de başkalarının hatalarını görüp iyi değerlendirip benzerlerini yapmamaya gayret etmek lazım" diyerek sözlerini noktaladı.