CHP'li Özcan Purçu, madde kullanımının özellikle gençler üzerinde giderek arttığını belirterek, AK Parti iktidarı tarafından yürütülen politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de artan madde bağımlılığı sorununun ulaştığı boyutlara ilişkin bilgiler veren Purçu şöyle konuştu:
"Türkiye’de, aileleriyle birlikte yaklaşık 4 milyon kişi madde bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Ofisi'nin, 2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre Türkiye en fazla kokainin ele geçirildiği ilk ülke. Aynı zamanda en çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden biri konumunda. Rapora göre Türkiye’de 2019 yılında 347 kişi madde bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 2010 yılından bu yana uyuşturucu madde kullanımı dünyada yüzde 22 artmıştır. Saha araştırmalarında Türkiye’de madde bağımlılığına en çok neden olan faktörlerin işsizlik, yoksulluk ve bunlar gibi ekonomik sorunların kişi üzerinde yarattığı travmalar, eğitim oranlarının düşüklüğüdür. Son yıllarda ülkemizde artan ekonomik kriz, özellikle Roman mahalleleri gibi yoksul yerleşim yerlerinde gençlerin madde kullanımının artmasına neden olmuştur. Bu kesimler, madde bağımlılığı bakımından risk altında bulunmaktadır. Risk altındaki bu bölgelerde uyuşturucu madde kullanma yaşının 9 yaşa kadar düştüğü tespit edilmiştir.”
"AKP SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR"
Anayasa’nın 58. maddesi gereği devletin gençleri zararlı alışkanlıklardan ve cehaletten korumakla yükümlü olduğuna dikkat çeken Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da İzmir’de AMATEM’lerin sayı ve kapasitelerinin yetersiz olduğunu, AK Parti hükümetinin madde bağımlılığı ile mücadelede sorumluluklarını yerine getirmediğini söylemişti.
3 BAKANLIĞA SORDU
CHP'li Purçu'nun araştırma önergelerinde 3 bakanlığa yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:
- 2017 yılındaki “Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması”nın 2022/2023 yılında yeniden yapılması bakanlığınızın gündeminde midir?
- Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın 12.04.2018 tarihli “Bakanlığın Madde Bağımlılığıyla Mücadele Alanında Yaptığı Çalışmaları Hakkında Sunumu”nda bahsedilen ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) ile uyuşturucu kullanımı hususunda etkin mücadele ve yerinde tespit yapma bakımından önemli olan, “Sosyal risk haritası” çıkarılabilmiş midir? Sonuçları nelerdir? Bu sonuçlar ne sıklıkla yayınlanacaktır?
- 2018 yılı içerisinde AMATEM bulunan 40 ilde açılması öngörülen sosyal uyum merkezlerine ilişkin bu hedef gerçekleştirilebilmiş midir? Türkiye genelinde, güncel olarak kaç adet sosyal uyum merkezi bulunmaktadır?
-Türkiye genelinde, güncel olarak kaç adet ÇODEM bulunmaktadır?
- İzmir’de “Ayakta Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi” bulunmamasının gerekçesi nedir?
- İzmir’de bulunan iki adet AMATEM’in yatak kapasitesi nedir?
- İzmir’de bulunan ÇEMATEM’in yatak kapasitesi nedir?
İzmir’de 2022-2023 yılları arasındaki ÇAMATEM VE AMATEM açılması planlanıyor mu?
- İzmir'de uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilen kaç kişi vardır?
- İzmir’de son bir yıl içerisinde, TCK 188 suçlarından göz altına alınanların sayısı nedir?