GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Nisan 2020 Cuma 20:59

Kilosu 130 lira ama kapış kapış

Çanakkale'de ormanlık alanlardan toplanan "kuzugöbeği mantarı" kilosu 130 liradan alıcı buluyor. Mantar, yüksek fiyatına rağmen, koronavirüs tehditine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle anında tükeniyor.

Ahmet ERTAN /SONKALEİZMİR- Halk arasında "kara elmas" olarak adlandırılan kuzugöbeği mantarı, köylülerin de yüzünü güldürüyor. Dünyada eşine az rastlanır birçok endemik bitkiyi bünyesinde barından Kaz Dağları’nın eteklerinde yaşayan köylüler, kuzugöbeği mantarı ile ev ekonomilerine önemli katkı sağlıyor. Özellikle Bayramiç, Ayvacık ve Yenice ilçelerinde çok sayıda vatandaş, yüksek fiyatı nedeniyle kuzugöbeği mantarı toplayabilmek için gününü ormanlık alanlarda geçiriyor.

’ÇOK NADİR BULUNAN BİR MANTAR TÜRÜ’
Mart, nisan ve mayıs aylarında Kaz Dağları eteklerindeki ormanlık alanlarda az miktarda bulunan kuzugöbeği, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile biliniyor. Bu mantarın her bölgede yetişmediğini ifade eden köylüler, “Normal mantar gibi çıkar ama her bölgede olmaz. Bölgemizde çayır ve çamlık alanın bulunduğu yerlerde olur. Çok nadir bulunan bir mantar türüdür. Çok bulunmadığı için ürün elimize az geliyor. Talep çok, yetiştiremiyoruz. Şu an kuzugöbeği mantarı 120-130 TL arasında fiyatla alıcı buluyor” diyor.