GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Şubat 2020 Cumartesi 12:48

Kardeş olurken bakanlıktan niye izin almadın!

Balçova Belediyesi'nin Türklerin yoğun olarak yaşadığı Makedonya'nın Demir Hisar ve Rosaman, Ukrayna'nın ise Bilhorod Nistrovsky belediyeleri ile "kardeş kent" olması Sayıştay denetimine takıldı. Sayıştay, Balçova Belediyesi'nin bu anlaşmaları yapmadan önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alması gerektiğini ancak almadığını rapor etti.

SONKALEİZMİR- Balçova Belediyesi'nin 2018 yılı faaliyetlerine ilişkin Sayıştay raporu hazırlandı. Raporda en çok dikkat çeken bulgulardan biri Balçova Belediyesi'nin Makedonya ve Ukrayna'daki belediyelerle "kardeş kent" anlaşmaları oldu. Sayıştay müfettişi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Makedonya'nın Demir Hisar ve Rosaman, Ukrayna'nın ise Bilhorod Nistrovsky belediyeleri ile  "kardeş kent" olan Balçova Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin almadığını rapor etti. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 74'üncü maddesi uyarınca belediyenin bakanlıktan izin almasının zorunlu olduğu vurgulanan raporda,  "Balçova Belediyesi tarafından 03/10/2016 tarihinde Makedonya/Demir Hisar Belediyesi , 04/12/2017 tarihinde Makedonya /Rosaman Belediyesi ve 02/10/2018 tarihinde Ukrayna/Bilhorod-Nistrovsky Belediyesi ile kardeş kent ilişkisinin kurulduğu;fakat Bakanlık izni alınmadığı görülmüştür... Belediye uluslararası teşekkül ve organizasyonlara kurucu üye veya üye olabilir, bu teşekkül ve organizasyon ve yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyet ve projeler gerçekleştirebilir, kardeş kent ilişkisi kurabilir. Ancak bu faaliyetler için önceden Bakanlık izninin alınması gerekmektedir" denildi.
Balçova Belediyesi ise bundan böyle bakanlıktan izin alınacağı cevabını verdi. Müfettiş de Bulgu konusu yapılan tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir" notunu düştü.
BİLGİSAYAR İHALESİ REKABETE AYKIRI
Sayıştay'ın Balçova Belediyesi'ne ilişkin raporunda, 500 dizüstü bilgisayarın alımında rekabet ilkesine aykırı davranıldığı tespitine de yer verildi. Raporda, "Belediye sınırları içerisinde üniversiteyi kazanan öğrencilere dağıtılmak üzere gerçekleştirilen 500 adet diz üstü bilgisayar alım işi teknik şartnamesinde mevzuata aykırı olarak bilgisayarların 'EnergyStar' belgesine sahip olma şartı konulmak suretiyle rekabetin engellendiği görülmüştür" denildi.

Energy Star belgesinin ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından düzenlendiğine işaret edilen raporda, bu yolla "rekabeti bozan, fırsat eşitliğini ortadan kaldıran ve yabancı menşeili ürünleri teşvik eden bir durum yaratıldığı" vurgulandı. Belediyeden verilen yanıtta ise "Bundan böyle yapılacak olan Bilgisayar Alım İhalelerinde yasaya uygun olarak hareket edilecektir" denildi.