İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'yi İran'ın başkenti Tahran'da nokta atışıyla vurması bölgede tansiyonu iyice yükseltirken, intikam yemini eden İran ve diğer "direniş ekseni" güçlerinin İsrail'e vereceği yanıt bekleniyor.
Reuters'a konuşan kaynaklar, İranlı üst düzey yetkililerin bugün bölgedeki müttefikleriyle bir araya gelerek İsrail'e yapılacak misilleme adımlarını görüşeceğini aktardı. Habere göre toplantıya Lübnan Hizbullahı ile Irak ve Yemen'den İran destekli gruplar katılacak.
Haniye suikastından saatler önce İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Fuad Şükür'ü de öldürmesi, Gazze'deki saldırılar sürerken "Orta Doğu'da bölgesel savaş" korkularının büyümesine yol açtı.
İsrail medyası, Haniye ve korumasının öldürüldüğü gazilere özel konutu vuran füzenin İran dışından ateşlendiğini savunurken İran bu iddiayı doğrulamadı. İran medyasına göre suikast, bir hava aracıyla düzenlendi.
Uzun süredir Katar'da yaşayan, sık sık İran'a ve Türkiye dahil bölge ülkelerine giden Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'daydı.
İRAN, HANİYE'Yİ NASIL KORUYAMADI?
Tahran'ın kuzeyinde, üst düzey isimlerin ve yabancı heyetlerin konakladığı iyi korunan bir binada gerçekleşen saldırı, İran'daki askeri kurumların ve savunmanın yeterliliğiyle ilgili de soru işaretlerine yol açtı.
Al Jazeera'nin haberine göre, suikastı önlemek için İran hava savunma sisteminin devreye girdiğini gösteren bir işaret yok.
Devrim Muhafızları'nın ve İran ordusunun elinde hava savunması için çeşitli sistemler var ancak ne radar sistemleri ne de füze savunması, Haniye'ye yönelik suikastı engelleyemedi.
İsrail yıllardır İran'da nükleer ve askeri tesislere sabotaj saldırıları düzenliyor ve İranlı bilim insanlarını suikastla hedef alıyor. Ancak bugüne kadar hiç başka bir ülkeden İran'a hava saldırısı düzenlemediler.
MASADAKİ SENARYOLAR
İran, Suriye'deki elçilik binasına düzenlenen ve bazı Devrim Muhafızları komutanlarının da öldüğü saldırı sonrasında nisan ayında İsrail'i 300'den fazla füzeyle hedef almış, bazı füzelerin İsrail'deki askeri tesislere zarar verdiği iddia edilmişti.
Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen'deki Husiler de son dönemde İsrail'e yönelik saldırıları artırıyor.
İran'ın Haniye suikastına yanıt olarak, İsrail'e yine doğrudan bir saldırı düzenleyebileceği belirtiliyor. İran'ın "direniş ekseni" güçleriyle İsrail'e eş zamanlı bir saldırı düzenlemesi de senaryolar arasında. SÖZCÜ