GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Eylül 2021 Perşembe 15:19

Hülya Nutku'ya son görev!

Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu Üyesi ve Sanat İletişim Direktörü Prof. Dr. Hülya Nutku için düzenlenen anma törenine katıldı. Başkan Soyer, “İzmir Şehir Tiyatroları’nın kurulmasında yılmadan, yorulmadan çalışarak İzmir için 70 yıldır beklenen bir hayalin gerçekleşmesini mümkün kılanlardan biri oldu. Huzurlarınızda, onlardan aldığım güç ve ilhamla tiyatromuzun perdelerinin hiçbir zaman kapanmayacağı sözünü vermek istiyorum.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu Üyesi ve Sanat İletişim Direktörü Prof. Dr. Hülya Nutku için düzenlenen anma törenine katıldı. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki törene Nutku’nun kızı Zeynep Nutku, sanatçılar, akademisyenler, bürokratlar ve öğrencileri katıldı.

Anma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Prof. Dr. Hülya Nutku’yu kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisinde olduğunu söyleyerek “Yaşadığımız acıyı tarif etmenin imkânı yok. Hocamız ömrünü tiyatro sanatının gelişimine adamış, çok kıymetli bir insandı. Prof. Dr. Özdemir Nutku ile beraber İzmir için yaptıkları şehrimizin kültür sanat yaşamına her açıdan çok büyük değerler kattı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluşundan itibaren tiyatro alanında çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Yetiştirdiği öğrencilerin birçoğu bugün aramızda. Hülya hocamız, tıpkı merhum eşi Özdemir Nutku gibi İzmir sınırlarını aşan çalışmalarıyla ülkemiz tiyatrosuna çok önemli katkılar sağladı. Prof. Dr. Hülya Nutku İzmir Şehir Tiyatroları’nın kurulmasında yılmadan, yorulmadan ve azimle çalışarak İzmir için 70 yıldır beklenen bir hayalin gerçekleşmesini mümkün kılanlardan biri oldu” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti:

“Tiyatromuzun yönetmeliğinin oluşturulmasında ve titizlikle yürütülen sınav döneminde, zor anlardan geçmesine rağmen görevinin başından ayrılmadı. Gösterdiği bu özveriyi her zaman minnet ve şükranla anacağız. 2019 yılında Özdemir hocamızı ebediyete yolcu ederken İzmir Şehir Tiyatroları’nı kuracağımızın sözünü vermiştik. Hülya Nutku hocamızın çok kıymetli katkı ve emekleriyle bunu başardık. Huzurlarınızda, onlardan aldığım güç ve ilhamla tiyatromuzun perdelerinin hiçbir zaman kapanmayacağı sözünü vermek istiyorum. İzmir Şehir Tiyatroları’nı sonsuza kadar yaşatacağız. İzmir ‘de her perde açıldığında onların anısını yaşatmaya devam edeceğiz.”

1 Ekim’de Şehir Tiyatrolarında onların adına bulunacağım
Nutku’nun Kızı Zeynep Nutku ise törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bir buçuk sene arayla herkesi kaybettim. Onların soyadını layıkıyla taşımak zorundayım. Annemin bedenine son kez dokundum ve onu Allaha emanet ettim. İçiniz rahat olsun çok direndi ve maalesef kaybettik. Annemin gidişiyle çok boşlukta hissediyorum kendimi. Artık ben herkesi kucaklamalıyım derken herkes beni kucakladı. Bedenler bizi terk ediyor. Onların çalışkanlığını tiyatro aşkını sürdürdüğümüzde emek veren hiçbir hocamızı yitirmemiş oluruz. 1 Ekim’de onlar adına Şehir Tiyatrosu’nda olacağım. Başarı her zaman çalışmakta. Şehir tiyatrolarının devamı gelsin hep birlikte çok çalışalım.”

Gözümüzü üzerinizden eksik etmeyin
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten konuşmasında “Ömrünü tiyatroya atfetmiş bir bilim insanıydı. Yapıcı yaklaşımı, dünyaya güleç yüzüyle bakışı sanat dünyamızda sevilir hale getirdi Hülyamızı. Öğrencilerinin ve meslektaşlarının yerine göre arkadaşı, dostu, annesi hatta dert ortağıydı. Hülya Hoca ile Özdemir Hocamızın 70 yıllık hayalini gerçekleştirdik. İzmir Şehir Tiyatroları’nın her aşamada büyük katkı ve emeği vardı. Tiyatronun her şeyiydi. Bir anne şefkatiyle ilgilendi. Hep birlikte özlediğimiz büyük güne çok az zaman kala yitirdik kendisini. Bu tiyatronun tarihini sen yazacaksın, dedim. Acımız derin. Hülya hocam, Özdemir hocam gözünüzü üzerimizden eksik etmeyin, yönlerimiz şaşmasın” ifadelerini kullandı.

Bölümün belleğiydi
DEÜ Sahne Sanatları Bölümü akademisyenlerden Prof. Dr. Semih Çelenk, “Kelimeler cümleler arka arkaya sıralandılar sonra tekrar dağıldılar. Bir kağıda sığdıramadım duygularımı. Hepimizin öğrencileri olarak seçilmiş bir akrabası gibiydi. Çok üzgünüz. Bizim duygumuzu hiçbir şey ifade edemez. Bizim için uzun yıllarını bölüme vakfetmiş temel hocalarımızdan Hülya Hoca. 30-40 yıl bütün yükü sırtlanmış hocalarımızdan. Asıl kötülüğü bu ayrılığın vakitsiz gidiş. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.


DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi emekli akademisyen Prof. Dr. Murat Tuncay ise “Hülya bölümün belleğiydi. Kendisini sadece akademiyle sınırlandırmadı. Ulusal ve uluslararası sınırları aştı. Kolay olmayan yollarda zor yıllarda İzmir’in tiyatro yaşamını ayakta tutmaya çalışan birisiydi Hülya. Hepiniz gibi ben de çok üzgünüm. Biz tiyatro yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Anıları Şehir Tiyatrosu’nda yaşayacak
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Efdal Sevinçli de “Hülya benim 42 yıllık arkadaşım. Ortak oda arkadaşım. Bölümün gerçekten belleği olan bir insan. Hülya’ya 1980 yılında Mayıs ayında şu oldu desek ayrıntılarıyla anlatırdı. Bugün dünyanın karşısında şaşkınım. Ben bu ölümü zor anlıyorum. 10 gün öncesine kadar ya telefonla ya da yazışarak bir kardeşliği, dostluğu paylaştık” ifadelerini kullandı.

Zeynep Altıok, “Çok üzgünüm hepimiz gibi. Bu erken vedalar bunca emeği olan bunca bıraktığı eseri olan kişiler gittikten sonra bir ayrılık getirmiyor. Eserleri bizimle yaşayacak. Yılların emeği vardı. Şehir tiyatrosu çok yakında perdeyi açtığında Hülya ablanın en büyük bağlılığı olan öğrencileri o tiyatroda anıların yaşatacak” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Özlem Belkıs, “Fikrini söylemek gerekiyorsa söyler. Bu korkusuzluğun gücüne bilime sanata ve demokrasiye olan gücünden alır Hülya Hoca. Korkusuzluğun gücünü Özdemir Nutku’nun eşi olmaktan değil kendisi olmaktan alır. Müthiş bir oyun repertuarına sahiptir. Okuyup da unuttuğu bir oyun tanışıp da unuttuğu bir insan yoktur. Hafızası herkesi kendine hayran bırakır” dedi.

Dramaturg Eren Aysan ise “ Bazı insanlarla bütünleşirsiniz. Hülya hocanın kocaman bir çocuk ruhu vardır. Şen şakrak kahkahalarının yanında öğrencilerini ana şefkatiyle kucaklayan bir insandı. İzmir Şehir Tiyatrosu onlar için çok önemliydi” şeklinde konuştu.


Kuzeni Tansu Polat da “Söyleyecek çok şey bulamıyorum. Öylesine güzel dakikalar anılar yaşadık ki, çok üzgünüm” diye konuştu.

Prof. Dr. Hülya Nutku ikindi namazına müteakip Bostanlı Beşikçioğlu Cami’nden son yolculuğuna uğurlanacak. Nutku pankreas kanseri sebebiyle yaşamını yitirmişti.

Prof. Dr.  Hülya Nutku kimdir?
1953 yılında dünyaya gelen Prof. Dr. Hülya Nutku Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni “İşçi Tiyatroları ve İsmet Küntay’ın 403. Kilometre Oyunu (1974)” adlı lisans tezi ile bitirdi. “Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Tiyatro Eğitimi (1976)” adlı tezi ile yüksek lisans, “Tarihsel Dram ve Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu’nda Tarihsel Dram Modelleri” (1983) adlı tezi ile doktorasını tamamladı. Çalışmalarını Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nden sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak sürdürdü. 2001 yılında Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi’nde ders vermek, araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere bir yıl süreyle görevlendirildi. Makaleleri 1973’ten itibaren çeşitli gazete ve dergilerde yer aldı. Prof. Dr. Nutku’nun, Güneşe Tırmanmazsan Ayı Göremezsin (1992), Oyun Yazarlığı (1999), Oyun Sanatbilimi – Dramaturji (2001) isimli eserleri bulunuyor.