GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Mayıs 2025 Pazar 13:04

DEM Parti’den PKK’nın fesih kararı sonrası İmralı’ya ilk ziyaret

DEM Parti Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, İmralı Heyeti Üyesi Van Milletvekili Pervin Buldan ve Asrın Hukuk Bürosu'ndan Avukat Özgür Erol, bugün PKK lideri Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek üzere İmralı Adası’na doğru yola çıktı

Heyetin İmralı’ya gerçekleştirdiği bu ziyaret, 21 Nisan 2025 tarihindeki dördüncü görüşmenin ardından beşinci temas olacak. Söz konusu 21 Nisan’daki ziyarette de yine Pervin Buldan ve Avukat Özgür Erol yer almıştı.

İmralı Heyeti ve Öcalan görüşmeleri

İmralı süreci kapsamında ilk görüşme 28 Aralık 2024’te Van Milletvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından gerçekleştirilmişti. Ardından ikinci görüşme 22 Ocak 2025’te aynı isimlerin katılımıyla yaklaşık 4 saat sürmüştü.

Üçüncü görüşme 27 Şubat 2025’te gerçekleştirilmişti. Bu görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek ve Avukat Özgür Erol katılmıştı.

Bu görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma ve kendini feshetme çağrısında bulunduğu açıklanmıştı. Öcalan, “Silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ne oldu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK'nın lideri Abdullah Öcalanaylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer aldı. Öcalan, "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" dedi. 

Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okundu. 

Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istedi.

PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı.

9 Mayıs'ta yeni bir açıklama yapan PKK, 12. kongresini 5 - 7 Mayıs tarihleri arasında topladığını, sonuçların ve alınan "tarihî kararların" yakın zamanda paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, Öcalan'a fiziki özgürlük de istendi, kongrenin Öcalan'ın çağrısı üzerine toplandığı ve Öcalan'ın kongreye sunduğu perspektif ve önerilerin değerlendirildiği belirtildi. 

Öcalan'ın çağrısı temelinde "tarihi öneme sahip kararların alındığı" belirtilen açılamada "PKK 12. Kongresi’nin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. 

Tarihî açıklama ise 12 Mayıs tarihinde geldi. PKK, silahları bıraktığını ve örgütü feshettiğini duyurarak hazırladığı bildiride, "PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder APO tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" ifadelerine yer verildi.