Gençlerin, başta işsizlik olmak üzere ülkede yaşanan tüm olumsuzluklar nedeniyle yurtdışına gitmek istediklerini belirten Sındır; “Gelecekte iş bulabilecek miyim? Mutlu, huzurlu ve ekonomik sıkıntısız bir yaşama sahip olabilecek miyim? Kendi ülkemde onurlu ve mutlu bir yaşama sahip olabilecek miyim?” diye soruyor, bu soruların yanıtını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yoksa "Bu ülkede yaşanmaz, yurt dışına kaçayım." derdine mi düşmüş” diyerek gençlerin duyduğu endişeleri dile getirdi.
“HER ÜÇ GENÇTEN BİRİ BOŞTA”
Resmi rakamlara göre ülkede genç işsizlik oranın yüzde 25,7 olduğunu söyleyen Sındır; “Genişletilmiş işsizlik oranı bunun çok daha üzerinde- Üniversiteli işsizlik oranı yüzde 20'nin üzerinde. Her üç gençten 1'i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor; boşta” dedi.
“GENÇLERİN YÜZDE 76’SI YURTDIŞINA YERLEŞMEK İSTİYOR”
Yeditepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre gençlerin yüzde76’sının yurtdışına yerleşmek istediğini ve 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 64'ü vatandaşlık sunulduğu takdirde başka bir ülkede yaşamak istediklerine dikkat çeken Sındır, “Soruların yanıtı aslında bu araştırmanın sonuçlarında. Ve her iki gençten 1'i yaşadığı hayattan mutsuz. İşsizlik sorunu, parasızlık, ekonomik sorunlar, borç ve gelecek güvensizliği ve tabii ki çoğu zaman da yetersiz eğitim nedeniyle özgüven yoksunluğu -tabii bu, araştırmada verilen bir yanıt değil ama mutsuzluğun temel nedenlerinden bir tanesi de bu- Tabii Gençlik ve Spor Bakanlığının yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığının da çok büyük sorumluluğu var bu konuda” şeklinde gençliğin sorunlarını ve sorumluları ortaya koydu.
CUMHURBAŞKANI YENİ BİR GENÇLİK YARATMA PEŞİNDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Ekim’de İbn Haldun Üniversitesinin açılışında söylediği sözleri değerlendiren Sındır, şöyle konuştu: “Bakın, Sayın Erdoğan'ın 19 Ekimde İbn Haldun Üniversitesinin açılışında sözleri var, Sayın Cumhurbaşkanının: ‘Genç bir nüfusa sahibiz ama medeniyet tasavvurumuzu hayata geçiremiyoruz. Medyamız -bizim medyamız- bizim sesimizi ve nefesimizi yansıtmıyor. İlimde, sanatta, kültürde benzer sıkıntılarla karşı karşıyayız. Dünyaya kendimizi anlatamıyoruz. Bunun için de fikrî iktidarımızı da hâlâ tesis edemediğimiz kanaatindeyim. Zihinler, popüler kültür ve sapkın hezeyanlarla doldurulmuştur. Kuşaklar boyunca maruz kaldığımız fikrî istila vardır’ Çok tehlikeli sözler. Anlaşılan, Sayın Erdoğan kendince yeni bir devlet ideolojisi kurma peşinde ”
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın misyon ve vizyonunu akıl, bilim ve çağdaşlıktan uzak olarak değerlendiren Sındır, “Ülkemiz gençliğini ve sporunu günümüz gerekleriyle uyumlu, geleceğin meydan okumalarına karşı hazırlıklı..." Yani işte ‘Yerli değerlere duyarlı’ diyorsunuz ama evrensel değerlere duyarlılık yok. Çağdaşlık vurgusu yok. Akıl ve bilim vurgusu yok. Yarışmacı ve rekabetçi bir gençlik yaratılmaya çalışılıyor. Tabii ki rekabet... İçinde bulunduğumuz koşullarda rekabetçi koşullara uyum sağlayabilmek önemli ama bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişim ve sosyal varlık olarak sağlıklı bir gençlik tanımı misyon da yer almıyor. Bütün bunlara rağmen bütçenizin, sağlıklı, çağdaş, sorgulayan, analiz yeteneğine sahip ve aydın bireyler yetiştirilmesi için kullanılmasını ve hayırlı olmasını diliyorum”