Milli Savunma politikalarının siyasetten uzak kalması gerektiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Sındır, “Milli Savunma Bakanlığı iç politik çekişmelerden uzak olması gereken ve milli bir savunma politikasını uygulaması gereken bir bakanlık. Ordumuzun iç siyasetin etkisinden, nüfuzundan uzak kalması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor; ‘Yurtta barış, dünyada barış’ anlayışıyla milli birlik ve beraberlik içinde vatanımızın savunmasında, huzur ve güvenliğimizin tesisinde başarılı olmasını yürekten istiyoruz” dedi.
“30 AĞUSTOS VİDEOSUNDA ATATÜRK NEDEN YOK?”
Milli Savunma Bakanlığının birçok konuda kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Milli Savunma Bakanlığı’nın kadrolarına 2017 yılından 2018 Kasım ayına kadar sadece 127 engelli yurttaşın atamasının yapıldığı ifade ediliyor. Bakanlıkların kamuda engelli atanmasına yönelik uygulamalarında özellikle Milli Savunma Bakanlığında çok eksik, yetersiz kalındığı görünüyor, bunun nedeni nedir? Sayıştay raporunda, Sayıştay’ın denetim görüşlerinde Milli Savunma Bakanlığının 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde 9 milyon 342 bin 763 lira 46 kuruşluk bir meblağ var. Bu meblağ hesaplarda yer almayan ‘kişilerden alacaklar’ hesabında yer almadığı görülen bir hesap. Bu duruma sayın bakan açıklık getirmeli. 2019 yılında taşınmazlar envanteri çalışmaları tamamlanamamış. Bilançoda arazi ve arsalar hesabında 181 milyar 291 milyon TL, yer altı ve yer üstü düzenleri hesabında 2 milyar 634 milyon TL, binalar hesabında 75 milyar 28 milyon TL olarak yer alan tutarlar mevcut taşınmazların fiilî durumunu tam olarak göstermiyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu konuda ivedilikle kamuoyunu bilgilendiriniz. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı videoda ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e yer vermemek kabul edilebilir bir hata değil. 30 Ağustos videosunda Atatürk neden yok? Sayın bakanı bu konuda açıklama yapmaya çağırıyorum” dedi.
“4,5 MİLYAR TL'LİK İSTİSNA NEDİR?”
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan istisna kapmasındaki kamu harcamalarına ve siber güvenlik alanına dikkat çeken Sındır, şöyle konuştu: “Milli Savunma Bakanlığı, 4,5 milyar TL'yle 2020 yılı ilk altı ayında yapılan istisna kapsamındaki kamu alımlarından yararlanarak tutar bazında en fazla alımı yapmış. Bu istisnaya neden olan nedir? 4,5 milyar düşük bir meblağ değil. Açıklama bekliyoruz. Siber güvenlik ve yapay zeka konusu bugün dünyanın önde gelen ülkelerinin üzerine yoğun bir şekilde eğildiği bir konu. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Çin’de 100 milyarlar düzeyinde araştırma geliştirme bütçeleri ayrılmış durumda. Çünkü siber güvenlik, siber alan sadece savaş durumunda değil barış ortamında da kendini gösterebilen ve büyük bir tehdit olarak her an var olan bir konu. Plan ve Bütçe komisyonunda sayın bakanın yaptığı sunuşta siber güvenliğe dair hiçbir başlık göremedik. Gerek siber güvenlik gerek yapay zeka konusunda, MSB’nin bu tür çalışmalara yönelik AR-GE bütçesi nedir? Bilmiyoruz, çünkü belirtilmemiş. Her ne kadar ‘Milli’ ve yerli savunma sanayimizi geliştiriyoruz, büyütüyoruz dense de bu hayati konularda hiçbir şey yapılmadığını görüyoruz. Bu asla kabul edilebilir değil.”