GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Aralık 2022 Perşembe 15:10

107 eksiği olan işe ‘tamam’ dediler!

TCDD’nin sadece yüzde 14’ü yapılan işi gerçekleşmiş gibi kabul ettiği ortaya çıktı.

Sayıştay, YHT tren trafiğinin tek merkezden izlenmesi için yapılan ihaledeki skandalı belirledi. 123 milyon bedelli ihalede, 107 ayrı eksik olmasına rağmen kurum ön kabul yaptı.

Kesin kabul aşamasında işin yapılmadığı anlaşılınca feshedildi. TCDD, firmanın verdiği 7.4 milyonluk teminat mektubunu da gelir kaydetmedi.

Sayıştay, ön kabul komisyonu üyeleri ile teminat mektubunu gelir kaydetmeyenler hakkında soruşturma açılmasını istedi.


Sayıştay'ın TBMM KİT Komisyonuna gönderdiği TCDD denetim raporunda, bürokratların ihmalleri anlatıldı.

Kurum, YHT hizmet alım işinin ön kabulünü 107 maddelik eksiklik tespit edilmesine rağmen yaptı.

Sadece kumanda merkezi çalışır vaziyette olmasına rağmen sistemin tamamı devreye alınmış gibi işlem yürütüldü. Kesin kabul aşamasında ise sistemin çalışmadığı gerekçesiyle sözleşme feshedildi.

SADECE YÜZDE 14'Ü YAPILDI

Raporda, 123 milyon 942 bin liralık hizmet alım işinde firmaya ne kadar ödeme yapıldığı bilgisi yer almadı. ‘'Durum tespit raporuna'' göre işin gerçekleşme oranı sadece yüzde 14.67 olarak belirlendi. TCDD ile firma da davalık oldu.

Firmanın 107 maddelik eksikliğini tespit eden kurum, kesin kabul aşamasında sözleşmeyi feshetti. Ancak 7 milyon 437 bin 570 liralık teminat mektubu gelir olarak alınmadı.

Sayıştay raporunda ‘'Hizmet alımına ilişkin hukuki sürecin takip edilerek, sonucuna göre söz konusu hizmet alımında ön kabulü yapan komisyon ile kesin teminat mektubunun gelir kaydedilememesine neden olan sorumluların TCDD Teftiş Kurulunca incelenmesi ve soruşturulması önerilir.” denildi.