GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Türkiye
12 Eylül 2019 Perşembe 12:12

1,5 milyon konut kentsel dönüşüme girecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında önümüzdeki 5 yılda 3 kritere göre hareket edileceğini söyledi. Kurum, 1,5 yılda dönüştürülecek konut sayısını ise 5 milyon olarak hedeflediklerini açıklayan Kurum "25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz" dedi.

3 temel ilke, 4 ana başlık ve 8 maddeden oluşan ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Kurum, hak sahiplerinin rızası alınmadan işlem yapılmayacağını ifade etti.

Kurum, ‘kentsel dönüşüm’ün yeni yol haritasına ilişkin özetle şunları söyledi:

NÜFUSUN YÜZDE 45’İNİ KAPSIYOR: 2012 yılından bugüne kadar 53 ilde ilan edilen 281 çalışma alanımızda kentsel dönüşümü başlattık ve bu alanda 1 milyon 166 bağımsız birimin dönüşümünü başlattık, bir kısmı yapıldı hak sahiplerine teslim edildi, bir kısmı inşa aşamasında. Belediye ve vatandaşlarmıza 11 milyar lira kaynak sağlandı. Yapı denetim sistemimizde 730 bin binamızı denetledik. Bu binalarda 5.5 milyon bağımsız birimimiz var. 1999 sonrası 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanaklı konutlarda oturmasını sağladık. Devam eden inşaatlarla nüfusun yüzde 45’ini deprem riskinden kurtarmış olacağız.

3 KRİTER: Önümüzdeki 5 yılda atılacak adımları sizlerle paylaşmak istiyorum. 3 kritere göre hareket ediyoruz. Birincisi yerinde dönüşüm… İnsanlar çevresinden kopmadan dönüşüme katılmak istiyor. İkinci olarak gönüllü dönüşüm. Vatandaşımızın rızası olmadan hiçbir kentsel dönüşüm projesini yaptırmayacağız. Üçüncüsü olarak da dönüşümü hızlı yapmak zorundayız. 8 maddelik kentsel dönüşüm eylem planı hazırladık. Kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız. Her bir şehrimizin kendine özgü kentsel dönüşüm planı olacak.

6,7 MİLYON KONUT: Kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız. Her bir şehrimizin kendine özgü kentsel dönüşüm planı olacak. 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümü 5 yıl içerisinde sağlanacak. 25 bini İstanbul’da olmak üzere tüm Türkiye’de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz.

KARADENİZ EYLEM PLANI: Taşkın, heyelan, sel riski olan bölgelerdeki yapılar taşınacak. 12 Temmuz’da Karadeniz bölgesi için iklim değişikliği eylem planını hazırladık.

KAÇAK YAPILAR: Tarihi kent merkezi ve meydanlar yenilenecek, tarihi hüviyetine kavuşturulacak. Doğal ve kültürel alanlarımızda, kıyılarda yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Bodrum’daki kaçak yapılara ilişkin tespitlerimizi yaptık, ilgililere bildirdik. Ayder’deki doğal güzellikleri bozan salıncakların yıkımını gerçekleştirdik.

SANAYİ ALANLARI: Şehir merkezindeki köhneleşmiş çöküntü alanı haline gelmiş sanayi alanlarını dönüştüreceğiz.

MEYDANLAR YENİLENECEK: 81 ile millet bahçesi projemiz olduğu gibi 81 ilin tarihi kent merkezlerini, meydanlarını yenilemek suretiyle gelecek nesillere aktarmış olacağız.

FİNANSMAN: Yeni hibe teşvik ve kredi imkanlarıyla kentsel dönüşümde finansman desteği sağlayacağız. İller Bankası bu çerçevede teknik ve kaynak desteğini artıracak. İller Bankası belediyelere 4 milyarlık kentsel dönüşüm kredi desteği sağlayacak. Yüzde 50’ye kadar da kredi finansmanında hibe desteği sağlayacağız.