Jüri üyelerinin, ABD’deki dünyaca ünlü Amazon şirketini örnek göstererek ‘Yerli Amazon’ benzetmesini yaptığı baskasindarama.com, 70’i aşkın ülkeden yaklaşık 12 bin katılımcı arasında yapılan değerlendirme sonucunda ödül aldı. Esra ve Melis Sarıhan, “En büyük amacımız, merkezi İzmir’de olan büyük bir teknoloji firması oluşturmak. Bu sayede hem şehrimize hem bölgemize güç katmak, gençlere yeni fırsatlar sağlamak” dedi.
İEÜ Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunu Esra Sarıhan (33) ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu Melis Sarıhan (29), kişiye özel hizmet anlayışını benimseyen, yerli markaları destekleyen baskasindarama.com sitesini 2016’da kurdu. Sitelerinde ulusal ve uluslararası markaların yanı sıra markalaşmış kadın çiftçilere de yer veren Sarıhan kardeşler, başarı basamaklarını hızla çıktı. İlk olarak 2019 yılında, uluslararası alanda faaliyet gösteren binlerce şirketi geride bırakarak Stevie Uluslararası İş Ödülleri’ne adını yazdıran Sarıhan kardeşler, bir daha zirveyi bırakmadı. Büyüme oranları, şirketin geleceğe ilişkin vizyonu ve sosyal sorumluluk projelerine katılımı gibi birçok kriteri başarıyla geçen Sarıhan kardeşler, art arda 3 yıl boyunca ödülün sahibi oldu. Ödül töreni, 8 Aralık 2021 tarihinde online gerçekleştirilecek.
ZORLANDIĞIMIZ OLDU AMA VAZGEÇMEDİK
Dünyanın en prestijli iş ödüllerinden birine sahip olmanın kendilerini gururlandırdığını söyleyen Melis Sarıhan, “Biz, birçok e-ticaret sitesinden farklı bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pazar yeri olarak çalışmıyoruz. Deposu İzmir’de, bizzat bizim kontrolümüzde olan bir siteyiz. Biz, müşterilere en ucuzu değil, en kaliteliyi sunmak istiyoruz. Bu noktada, marka tercihlerinden satış sonrası hizmete kadar tüm süreçlerde hassas davranıyoruz. Tüm bunlar, başarıyı da beraberinde getiriyor. Site kurulalı 5 yıl oldu, bu süreçte çok emek verdik. Zorlandığımız anlar da oldu. İlk yıllarda, ‘Galiba iş istediğimiz gibi olmayacak’ diye zaman zaman düşünsek de hiçbir şekilde vazgeçmedik. Karamsarlığa kapılmadık, hedefe ulaşacağımız günün hayalini kurduk. 2019 yılında başlayan yükseliş trendi, bugüne kadar hızla devam etti” dedi.
KADIN ÜRETİCİLERE YOL AÇTIK
Kadın üreticilere destek olmayı da çok önemsediklerini belirten Melis Sarıhan, sözlerine şöyle devam etti: “İzmir merkezli bir girişim olduğumuz için yerel ürünlere, çiftçilere ulaşmamız daha kolay diye düşündük. Gerçekten de böyle oldu. Markalaşmış kadın çiftçilerimizin ürünlerine de sitemizde yer verdik. Bu sayede onlara yol açmış olduk. Adana, Giresun ve Anadolu’dan birçok kadınımız bizimle çalışıyor.”
İZMİR’E KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Merkezi İzmir’de olan, büyük bir teknoloji firması oluşturmayı istediklerini dile getiren Esra Sarıhan ise, ”İzmir; çocukluğumuzu ve gençliğimizi geçirdiğimiz, üniversiteyi okuduğumuz, bizim için çok özel bir şehir. E-ticaret konusunda da hem ülkemizde hem bölgemizde ciddi bir potansiyel mevcut. Biz de tüm bunları fırsata çevirerek İzmir’den dünyaya açılan bir teknoloji firması oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Benim ve kardeşimin mühendislik kökenli olması da avantaj. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yanı sıra birçok üniversite ile de ortak projeler gerçekleştiriyoruz. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında projeler yapmayı önceliklerimiz arasında görüyoruz. İzmir’e katkı sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘YERLİ AMAZON’ DEDİLER
Esra Sarıhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Stevie Uluslararası İş Ödülleri; pazarlama, insan kaynakları, müşteri hizmetleri, halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda sahiplerini buldu. Değerlendirmeyi yapan jürinin isimleri paylaşılmıyor. Ancak jürinin yazdığı mektuplar bize sunuluyor. Bir jüri üyesi, bizler için ‘Yerli Amazon’ ifadesini kullanmış ve bizi önü açık bir girişim olarak değerlendirmiş. Amazon, ABD merkezli ve e-ticaret, bilişim, dijitalleşme ve yapay zekaya odaklanan bir teknoloji şirketi. Elbette bu ifade çok hoşumuza gitti, tam da bizi yansıtan, gelecek hedeflerimizi gösteren bir tanım oldu. Aldığımız ödüller, hedefe ulaşma noktasında bizi daha da cesaretlendiriyor, motive ediyor.”