GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Temmuz 2022 Cuma 10:08

Uzmanından bayramda beslenme önerileri!

Gaziemir Belediyesi’nde görev yapan Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, Kurban Bayramı’nda beslenme, kurban etinin pişirilme yöntemleri ve saklanma koşulları hakkında önerilerde bulundu.

Bayramda kilo alımının önüne geçmek için yapılması gereken ilk şey sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamak olduğunun ve akşam yemeğinden 1,5-2 saat sonra yürüyüş yapılması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, kurban etinin pişirilmesi ve saklanması konusunda tavsiyelerde bulundu.

Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlardan tenya, şarbon, salmonella, türberküloz gibi hastalıkların bulaşma riski yüksek olduğunu ifade eden Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, “Bayram günü kesilen etler hemen pişirilebiliyor. Ancak yeni kesilen hayvanın etlerindeki sertlik hem pişirme hem de sindirmede zorluk yaratır. Et 24 saat buzdolabında bekletilmeden tüketilmemelidir. Etler dondurucuda saklanacaksa buzdolabında, 1-2 hafta, derin dondurucuda daha uzun saklanabilir. Etler çözdürülecekse de önce buzdolabı kısmına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen etler hemen pişirilmelidir. Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında ve ızgara yöntemleri kullanılmalıdır. Kızartma ve kavurma yöntemleri tercih edilmemelidir. Kavurma yapılacaksa kuyruk yağı, tereyağı konmadan, kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmelidir. Yüksek ateşte etin yüzeyi birden katılaştığı için ısı etin içine ulaşamaz. Etin dış kısmı yanar ve etin suyu kaybolur. Mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde ve ateşe çok yakın pişirilmemelidir” diye konuştu. 

Kronik hastalar dikkat
Diyabet, hipertansiyon, Gut, kalp-damar hastalığı ve böbrek hastalığı bulunan bireylere uyarılarda bulunan Durmaz, “Kronik hastalığı bulunanların, bayram olsa da kırmızı et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kırmızı et iyi kaliteli hayvansal protein, demir, çinko, fosfor, B grubu vitaminler ve A vitamini içermesinin yanında, yağlı kısımlarında doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de yüksektir. Etin görünen yağlı kısmının dışındaki kırmızı et bile yüzde 20 yağ içerir” diye konuştu.

C vitamini demir emilimini artırdığı için kurban etinin yanında mutlaka salata veya sebze yemekleri tüketilmesi önerisinde bulunan Durmaz, bayram ziyaretlerinde meyve suyu ve asitli içecekler yerine maden suyu, açık şekersiz çay, bitki çayı ikram edilmesi ve tüketilmesini dile getirdi. Durmaz, “Tatlılardan sütlü tatlı tercih edilebilir, şerbetli tatlı yenilecekse 1 porsiyondan fazla tüketilmemelidir. Günlük su tüketimine dikkat edilmelidir” önerisiyle sözlerini tamamladı.