GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Aralık 2024 Cuma 13:44

Urla'da tarım devrimi... 140 dönüm araziye aloe vera dikilecek!

Urla'da köy kooperatifleri ile işbirliği yaparak üretimi destekleyen Urla Belediyesi, ilçeye özgü enginar, zeytin ve üzüm gibi tarımsal ürünlere bir yenisini ekliyor. Belediye Başkanı Selçuk Balkan'ın çabaları ile Özbek'te üretici kooperatiflerine tahsis edilecek 140 dönüm araziye özellikle kozmetik sektöründe yoğun kullanılan aloe vera bitkisi ekilecek. Ürün, belediye garantörlüğünde de İsviçre'ye ihraç edilecek. 

SONKALEİZMİR-Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, zeytin, üzüm ve enginarıyla dünyaca ünlü ilçeyi tarımda marka haline getirecek adımlar atmayı hedefliyor. 

İlçedeki üretici köy kooperatifleriyle işbirliği yapan Urla Belediyesi, özellikle kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan aloe vera bitkisiyle ilgili de önemli bir proje hazırladı. 

KÖYLÜ ÜRETECEK, YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLECEK

Proje ile ilgili detayları SONKALE'ye anlatan Başkan Balkan şöyle konuştu:

"Üretimin artması için çabalarımız var. Kooperatiflerle işbirliği yaptık. 14 köyümüz var. Üretici kooperatifi olan bütün köylerimizdeki kooperatiflere ortak olduk. Belediyeye geçen parselleri satmak yerine onlara geri veriyoruz. 'Yetiştirin, zeytinlik yapın, aromatik bitki ekin' diyoruz. Aloe vera dikmek için projemiz var. 140 dönüm bir yer var Özbek'te. Gastronomi ve kozmetikte kullanılıyor. Aloe vera zeytinyağı İspanya'da kullanılmaya başlamış. Bununla ilgili İsviçre'den bir yatırımcı var, bizimle temasa geçtiler. Biz kalkıp kimseye belediye parsellerini verecek değiliz. Kooperatiflerin ve köylünün kalkınması için bu parselleri işbirliği ile köylüye tahsis ettik. Onlar yetiştirecek, onlar da alacak. Biz arada garantör olacağız."

50 BİN ZEYTİN FİDANI DESTEĞİ 


Üretimi her zaman teşvik edeceklerini vurgulayan Başkan Balkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözleşmesiz üretim yapılmamalı. Sonra çiftçi para yatmadı diye toprağa küsüyor. Yatlarda ucuz mazot, çiftçiye pahalı mazot. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Ukrayna'dan, Rusya'dan buğday ithal etmemiz bizim ayıbımız. Yanlış tarım politikaları, yanlış teşviklerle bugüne geldik. Urla'da özellikle enginar, zeytin ve üzüm var. Aslında Urla'nın tarım kültüründe üzüm ve zeytin var. Avrupa'nın şarap ihtiyacını karşılayan bağlar vardı. Bağlar bozulunca, mübadeleden sonra gelenler bağları söküp tütün diktiler. Şimdi yeni yeni tütünü söküp bağları ekmeye başladık. İklim krizi hepimizin sonu olacak. Susuz tarıma yönlenmek için zeytin ve üzüm önemli. Enginar çok su istiyor. Susuz tarım için çiftçilerimizi teşvik ediyoruz. Urla'da yanan yaklaşık 20 bin zeytin ağacı vardı. 50 bin zeytin fidanı dağıtacağız. Orada da yaraları saracağız."