Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “acele kamulaştırma” kararları ile bir süre önce gündeme gelen, bakir doğası ve pırıl pırıl deniziyle bilinen İzmir’in Urla ilçesinde halk arasında büyük bir iddia konuşuluyor. Urla’nın Denizli Mahallesi’ndeki Karadöşemelik Mevkii’de yer alan 111 dönüm 601 metrekarelik Hazine’ye ait arazinin, ihaleye çıkılmaksızın, sessiz sedasız S.S. Urla Elit Park Konut Yapı Kooperatifi'ne satıldığı iddia edildi. Geçen ağustos ayında çıkan yangında üzerindeki makiler ve çalıların kül olduğu, piyasa değeri yaklaşık 250 milyon TL olan, Çeşmealtı’na komşu ve denize sıfır araziye 250 lüks villa yapılacağı öne sürüldü. Urla’daki bazı emlakçılara, kooperatifin ve yöneticilerinin isimlerinin yer aldığı belgeleri de içeren projeye ilişkin dosyaların bırakılarak talep toplandığı belirtildi.
DENİZ GÖREN YERLER 940 BİN TL
Emlakçılara verilen dosyada bulunan evraklarda “kooperatif alanında yapılacak alt yapı çalışmalarına imar planı kesinleştikten sonra başlanacaktır” ifadesi dikkat çekerken, 151 adet parselin 450 bin TL, 12 parselin 540 bin TL, 17 parselin 640 bin TL, 44 parselin 740 bin TL ve 26 parselin de 940 bin TL’den satışa sunulduğu bilgisi yer aldı. 940 bin TL’lik yerlerin deniz gören cephede bulunduğu belirtildi.
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak’ın e-imzası bulunduğu görülen ve 16 Eylül 2020 tarihini taşıyan bir başka evrakta ise söz konusu arazinin “S.S. Urla Elit Park Konut Yapı Kooperatifi’ne satışı ve tahsisinde bir sakınca olmadığı” ibaresinin yer alması dikkati çekti.
MÜDÜR YALANLADI: BEN ULUFE Mİ DAĞITIYORUM KARDEŞİM!
Tartışma yaratan bu iddialar, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak’ı kızdırdı. ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Ömer Albayrak, bahsedilen arazinin satılmadığını, halen Hazine’ye kayıtlı olduğunu, ortalıkta dolaştırılan belgenin ise sahte olduğunu söyledi. Albayrak, şu açıklamayı yaptı:
“Bu ortalıkta dolaştırılan belge sahte. Bizim böyle bir belgede imzamız yok. Böyle bir satış yapmışlığımız yok. Zaten belge dedikleri sahtekarlıkla hazırlanmış kağıtta yerin ada parseli bile yok. Ayrıca, ben ulufe mi dağıtıyorum ki kardeşim, sana orayı verdim, burayı verdim diyeyim. Ortada büyük bir sahtekarlık var. Bu iddialarla ilgili hemen suç duyurusunda bulunuyorum. Biz zaten, altına imza attığımız bir şeyi saklamayız. Niye saklayalım. Böyle bir satış olmadı. Adı anılan yer halen Hazine kayıtlarında. Kaldı ki burası, birinci derecede arkeolojik SİT alanı… Satışı, üzerinde yapılaşma olması zaten mümkün değil.”
(Fotoğrafta: Müdür Albayrak'ın sahte olduğunu belirttiği evrak)
DİKKAT ÇEKEN İSİMLER…
Urlalılar ise "Arazi satılmadıysa, Ankara merkezli bu kooperatif Urla'da ne yapacak?" sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor.
Diğer yandan, arazinin satıldığı iddia edilen, Ankara merkezli kooperatifte yer alan ismiler kamuoyu tarafından yakından biliniyor. Ticari sicil kayıtlarına göre, 18 Haziran 2018 tarihinde kurulan S.S. Urla Elit Park Konut Yapı Kooperatifi, Eti Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, No: 94/1 Çankaya-Ankara’da bulunuyor. Sicil numarası 422697 olan kooperatifin 7 kurucusu bulunuyor. Kurucular arasında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aslan Batı; 23. Dönem AKP Van Milletvekili ve şu an DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İkram Dinçer; bir dönem PTT’nin Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı görevini yürüten, Türkiye Tenis Federasyonu Disiplin Kurulu Üyesi dış ilişkiler uzmanı Nuri Deliorman, Ahmet Serbülent Bentigöz, Süleyman Günel ile Zekeriye Tekin ve Makbule Mandıracı yer alıyor.
ERDOĞAN’A BİLGİLENDİRME YAPMIŞTI
İl Çevre ve Şehircilik Müdürü’nün sahte olduğunu söylediği evraklarda ve ticari sicil gazetesinde kooperatifin yönetim kurulu başkanı avukat Merve Akpınar, ikinci başkanı işadamı Erdem Akkan, muhasip üye ise iş insanı Meryem Ekici görünüyor.
Kooperatifin denetçileri ise AK Parti Nevşehir eski Milletvekili Rıtvan Köybaşı ve eski adı GATA olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl. Eski AK Parti Milletvekili, Rektör Erdöl, kısa süre önce, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte külliyeye gidip Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Covid19 aşısı konusunda bilgilendirme yapmıştı.
FETÖ’NÜN FUTBOLCU İMAMI OLDUĞU ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ…
Kooperatifin kurucularından Zekeriya Tekin ile yöneticileri arasında gözüken Hüseyin Mandıracı’nın ismi FETÖ davalarında da yer alıyor. “FETÖ’nün futbol imamı” olduğu belirtilen Zekeriya Tekin ile Hüseyin Mandıracı’nın futbolculara arsa satışı yaptığı yine bur soruşturmalarda gündeme gelmişti. Hükümete yakın Sabah, Takvim ve Yenişafak gazeteleri, 20 Ağustos 2018 tarihindeki ABD’nin Ankara Büyükelçiliği binasına ateş edilmesi olayının sanıklarından Osman Gündaş’ın patronu Ersin Bayram’ın ifadelerine yer vererek, Tekin ve Mandıracı’ya işaret etmişti.
ARSA ALIM SATIM İŞLERİ VE NORVEÇ’E PARA TRANSFERİ
FETÖ'nün kapatılan derneği HÜRSİAD'da bir dönem genel sekreter görevinde bulunduğunu söyleyen ve birçok iş adamıyla ilgili bilgiler veren Bayram, örgütün futbolculara arsa alım-satımı yaptığını anlatmıştı. Bayram, futbolculara arsa satan kişinin ise gayrimenkul ve arsa işleriyle uğraşan, Yenimahalle esnafının para transferini Norveç'e yapan FETÖ'nün önemli isimlerinden Hüseyin Mandıracı olduğunu belirtmişti. Mandıracı'nın bu işlemi ise sağ kolu olan ve futbolculardan sorumlu imam Zekeriya Tekin üzerinden gerçekleştirdiğini anlatan Bayram, "Zekeriya Tekin bundan komisyon alırdı" demişti.
GALATASARAYLI ARİF ERDEM’E DE SATMIŞLAR
Hüseyin Mandıracı ve Zekeriya Tekin'in futbolcu Arif Erdem için de arazi alıp sattığını söyleyen Bayram, "Hatta Arif Erdem'e yaranmak için bizi de dolandırdı. 22 bin liralık araziyi bize 55 bine sattı" ifadesini vermişti.
GÖRÜNTÜLENDİ
Öte yandan, İzmir kent merkezine yaklaşık 52 kilometre uzaklıktaki, birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanı olan söz konusu Hazine arazisi, görüntülendi. Geçen yıl ağustos ayında çıkan yangında, makiler ve çalıların kül olduğu, denize nazır muhteşem arazide herhangi bir yapılaşma olmadığı görüldü. Ancak, civarda oturan yurttaşlar, arazinin satıldığına ilişkin söylentilerin bir süredir kulaktan kulağa yayıldığını, emlakçılara yollanan dosyaların elden ele gezdiğini anlattı. Yurttaşlar, kıyısında denize girip balık tuttukları, piknik yaptıkları bu arazinin satılmamasını, ağaçlandırılmasını istedi.
KAYYUM DA ARSA YÜZÜNDEN GİTMİŞTİ
Urla’da 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığına seçilen CHP’li İbrahim Burak Oğuz, yaklaşık 7 ay sonra FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanıp cezaevine konulmuştu. Yerine ise Urla Kaymakamı Önder Can, kayyum olarak atanmıştı. Hem Urla Kaymakamlığı hem de Urla Belediye Başkan Vekilliği görevlerini yürüten Can da 2021 yılbaşından birkaç gün önce sürpriz biçimde kararla görevden alınmıştı. Aydın’ın Köşk İlçesi’ne kaymakam olarak atanan Can, sitemli bir açıklamayla veda etmişti. Önder Can, Urla’da babası ile birlikte satın aldığı 1785 metrekarelik arazinin İçişleri Bakanlığı’nca etik bulunmaması nedeniyle görevden alındığını dile getirmişti. Can’ın fiyatının abartıldığını savunduğu arazinin yaklaşık 3,5 milyon TL değerinde olduğu öne sürülüyordu.