GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Haziran 2022 Pazar 21:35

Türk tarımının tabutuna son çivi böyle çakıldı

Toprak Mahsulleri Ofisi markasıyla satılan pirincin İtalya’dan ithal edildiği ortaya çıktı.

Gıda Dedektifi adlı bir sosyal medya hesabından Toprak Mahsulleri Ofisi markasıyla satılan pirincin İtalya’dan ithal edildiği paylaşıldı.

Sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“Toprak Mahsulleri Ofisi markasıyla satılan 2020 yılı mahsulü pirinç İtalya'dan ithal ediliyor. Ambalajın arka köşesinde zorunlu beyan haricinde Menşe: İtalya ibaresi haricinde, pirincin ithal olduğu hiçbir yerde yazmıyor.”

SAKLI SEÇİLMİŞLER’DE "BUĞDAY İTHALATI" AYRINTISI

Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, buğday ithalatını “Saklı Seçilmişler” adlı kitabında anlatarak Türkiye’de her geçen gün düşen buğday üretimine dikkat çekmişti.

“Saklı Seçilmişler” kitabındaki ilgili bölüm şöyle:

“Buğday stratejik yaşamsal ürün. Ülkeler buğday üre timinin bir bölümünü her türlü riske karşı depoluyor. Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi, kuraklık ve savaş gibi nedenlerle uygun miktarda stok yapardı. 

AKP, IMFnin "stok politikasını terk et" emriyle 2006 yılında stoklarındaki buğdayı çok ucuza elden çıkardı! 

Tarım doğaya bağlıdır; doğadan gelecek felaket üretimi al lak-bullak edebilir. Depolamanın amacı budur. Zaten ertesi yıl Türkiye' de kuraklık oldu. Buğday üretimi 21.5 milyon tondan 17 milyon tona düştü. Ve: AKP gümrük vergisini düşürerek buğday ithal etti. 

2006 yılında 240 bin ton buğday ithal ederken, 2007 yılında, 2.1 milyon ton ve 2008'de 3.7 milyon ton buğday ithal etti. 

Bu rakam 2011 yılında 4.7 milyon tona kadar çıktı! IMF, muhtemelen 2007 yılının kurak olacağını biliyordu. AKP bilmiyor muydu? Geçiniz lütfen! 

Sonuçta... 

Türkiye'nin hububat gümrük duvarları yıkılarak tarımda it hal ürünlere bağlılığın önü açıldı. Bu sebeple... 

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında buğday ekim arazisi 9.4 milyon hektardı; bugün 7.2 milyon hektara düştü.” (Odatv)