GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Nisan 2020 Pazartesi 19:24

Tepki çeken o satışla ilgili açıklama geldi!

Şemikler'deki denize sıfır arazisini, kıymet takdir komisyonu tarafından 32.1 milyon TL değer biçilmesine karşın 20 milyon TL bedelle Cengiz İnşaat'a satan Karşıyaka Belediyesi, tepkiler üzerine açıklama yaptı. Satış kararını belediye meclisinin aldığı vurgulanan açıklamada, satış tutarının ise kesinlikle değerinin altında olmadığı iddia edildi.

Karşıyaka Belediyesi'nin Şemikler'deki denize sıfır arazisini, kıymet takdir komisyonunun 32.1 milyon TL değer biçmesine karşın 20 milyon TL'ye Cengiz İnşaat'a sattığı ortaya çıkmıştı. "Milletin a…na koyacağız” sözleriyle bilinen, yandaş müteahhit Mehmet Cengiz’e ait firmanın, 2012 yılında yapılan imar planı değişikliği sayesinde araziye sınırsız kat çıkabileceği ileri sürülmüştü. Tepki çeken bu satış kararının ardından Karşıyaka Belediyesi'nden bir açıklama geldi. Tepkiler üzerine yapılan "zorunlu açıklama" da şöyle denildi:

"Bugün Karşıyaka’da belediyemize ait bir arsa payının satışı ile ilgili çıkan habere dair bilgilendirme ihtiyacı duyulmuş olup, konu ile ilgili açıklığa kavuşturmak istediğimiz detaylar aşağıdadır;

1) Bahsi geçen arsa “2012” yılında “Emlak konut tarafınca” ilgili inşaat şirketine satılmıştır ve 3 parselin o tarihlerde birleştirilmesi sonucu belediyeye pay ayrılma zorunluluğu doğmuştur ve bu şekilde belediye pay sahibi olmuştur.

2) Bu alan yeşil alan değildir, belediye hizmet alanı değildir, bizim tarafımızca yapılmış herhangi bir imar planı değişikliği söz konusu değildir. Bu parsel konut alanıdır. Belediyenin buraya konut yapmasının hiç bir şekilde gerçekçi ve uygulanabilir olmayacağı aşikardır.

3) Bahsi geçen arsa payı ilgili kanun nedeniyle belediyenin tek başına kullanabileceği veya satabileceği bir alan değildir. Mevzuat gereği ancak anlaşma yoluyla veya mahkeme kararıyla sadece diğer pay sahibine satılabilir.

4) Bahsi geçen parselin büyüklüğü 27 bin metrekaredir ve bu parsel içinde belediyenin payı yaklaşık 2 bin 200 metrekaredir.

5) Satış kararı 1 Kasım 2019’da belediye meclisince alınmış ve meclis oturumunda konu kamuoyu huzurunda tartışılmıştır.

6) Arsa payı satışı kesinlikle değerinin altında bir satış değildir. Mahkeme yoluyla satış durumunda mevcut piyasa koşulları nedeniyle daha düşük bir bedelle satış olasılığı yüksektir. Bu ihtimal düşünüldüğünde en iyi seçeneğin gerçekleştirildiği inancındayız.

Teknik detaylar aşağıdaki gibidir:

“İmar Kanunu’nun 17. maddesi satışı zorunlu kılıyor”

Bugün bazı haber organlarında belediyeye ait bir alanın Cengiz İnşaat adlı firmaya satışıyla ilgili süreç şu şekilde gelişmiştir:

BAĞIMSIZ BİR PARSEL DEĞİL

Firma 13 Ocak 2012’de Mavişehir’de yer alan ve imar planlarında konut arsası olarak görünen 3 parseli, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A,Ş’den satın almıştır. 8 Eylül 2015’te ise 3 parselin (tevhit) birleştirme işlemi gerçekleşmiştir. Bu işlem sonrasında bir araya gelen toplam 27 bin metrekare parselin içerisinde kapanan yollardan 2 bin 293 metrekarelik belediye payı oluşmuştur. İddia edildiği gibi bağımsız bir parselin satışı kesinlikle söz konusu değildir.

İMAR KANUNU SATIŞI ZORUNLU KILIYOR

Yapılan incelemede İmar Kanunu’nun 17 maddesinin, bu gibi durumlarda belediyelerin hissesini diğer hissedara satması, diğer hissedarın satın almaktan imtina etmesi durumunda ise 2 bin 886  Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında satılması gerektiğini belirtmesi nedeniyle satışın zorunlu olduğu görülmüştür.

BELEDİYE MECLİSİ KARAR VERDİ

Bunun üzerine 1 Kasım 2019 tarihli belediye meclis kararıyla parsel içerisinde kapanan yollardan oluşan ve parsel büyüklüğünün yüzde 10’undan az olan bu alanın satılmasına karar verilmiştir. Bu karar üzerine bahse konu alan 5 Mart 2020 tarihinde encümen kararıyla Cengiz İnşaat firmasına 20 milyon TL bedelle satılmıştır.

MAHKEME KARARIYLA DAHA UCUZA SATILABİLİRDİ

Süreçten de anlaşılacağı üzere Karşıyaka Belediyesi, İmar Kanunu’nun 17. Maddesi’nin gereğini yerine getirmiş ve parsel içinde kalan payını, diğer hissedara satmak zorunda kalmıştır. Bunun yapılmaması durumunda diğer hissedarın mahkemeye başvurup izale-i şuu davası açarak söz konusu alanı mahkeme kararıyla daha ucuza satın alması mümkün görünmektedir. Öte yandan  parselle ilgili planlarda konut yükseklik alanı serbest görünüyor olsa da 20 Şubat 2020 tarihinde İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle yükseklik serbest tanımları ortadan kalkacaktır."