GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Ağustos 2022 Cuma 10:22

Tarımda su tasarrufuna öğrencilerden akıllı proje!

Bahçeşehir Koleji öğrencileri Ahmet Ömer Erkenci ve Cem Ege Ergün, su tasarrufu sağlayan, tarımda çiftçiye büyük destek olacak otonom tarımsal sulama sistemiyle İsveç’te düzenlenecek Dünya Gençler Su Ödülü yarışmasında ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.

Bornova Çiçekliköy’deki Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 12. Sınıf öğrencileri Ahmet Ömer Erkenci ve Cem Ege Ergün, dünyanın önümüzdeki süreçte en büyük tehdidi olacak su kıtlığına karşı duyarsız kalmayarak çözüm yolları için kolları sıvadı. Danışmanları Ferit Aslan ile çalışmalarına başlayan gençler, temelde su tasarrufu sağlayan, çiftçinin işini kolaylaştırıp verimi arttıracak olan “Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı ve Otonom Tarımsal Sulama Sistemi” adlı projeyi hayata geçirdi. Bu projeleriyle Devlet Su İşlerinin düzenlediği 2022 Türkiye Gençler Su Ödülü Proje Yarışmasına katılan Erkenci ve Ergün, rakiplerini geride bırakarak Türkiye Birincisi oldu. İki başarılı genç, bu başarılarıyla İsveç Stockholm’de, her yıl, Ağustos ayının son haftasındaki dünya su haftası kapsamında SIWI (Stockholm International Water Institute) tarafından düzenlenen Dünya Gençler Su Ödülü yarışmasında Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.

SU TASARRUFU SAĞLIYOR, VERİMİ ARTTIRIYOR

Erkenci ve Ergün, “Gelecekte en büyük tehlikelerden biri su kıtlığı. Bundan yola çıkarak bizim projemiz, teknolojiyi kullanarak, verilerin internet ortamına aktarılmasıyla belli bir algoritma doğrultusunda su tasarrufu sağlamak. Örneğin, bitkiye ne kadar su verileceği, ne zaman verilmesi gerektiği bu otonom sistem sayesinde gerçekleşiyor. Çiftçinin yaşayabileceği hastalık vs. gibi olumsuzlukları da önceden haber veriyor. Çiftçinin işini kolaylaştırıyor, verimin artmasına neden oluyor.” diye konuştu.

OY DESTEĞİ BEKLİYORLAR

Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyduklarını aktaran öğrenciler, İsveç’teki yarışmada en çok oy alan projeye ödül verileceğini, 15 Ağustos’a kadar aktif olan, “https://siwi.org/stockholm-junior-water-prize/vote”

oylama sayfasından destek beklediklerini dile getirdi.