GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Mayıs 2019 Pazar 10:50

Tarihe duvar ördüler

İzmir'in Urla İlçesi'nde 14 ile 15'inci yüzyılda inşa edilen tarihi Badelen Dede Mescidi'nin hali yürek sızlatıyor. Bir zamanlar namaz kılınan mescidin içi çöplüğe dönerken, tarihi yapının dibinde yaptırılan bina da pes dedirtti. Mescide bitişik olarak yapılan binaya nasıl imar izni verildiği şaşkınlık yaratırken, vatandaşlar yetkilileri göreve çağırdı .

Bahri KARATAŞ/SONKALE-Urla Yelaltı Mahallesi, Üç Değirmen Sokağı ile 133 Numaralı Sokağın kesiştiği köşede yer alan Badelen Dede Mescidi, yıllar önce terk edildi. Bakımsızlıktan adeta çöplük haline gelen mescitte, bir zamanlar insanlar namaz kılıyordu. Daha önce etrafında bulunan oto tamirhaneleri burayı çöplük ve depo haline getirdi. 2010 yılına kadar etrafında hiçbir yapı bulunmayan tarihi mescidin, yan tarafına bu yıl ise üç katlı bina yapıldı. Kaba inşaatı devam eden inşaata imar izninin nasıl verildiği ise akıllarda soru işareti bıraktı. Vatandaşlar, inşaatın tarihi mescidin yanında yapılmasına akıl sır erdiremediklerini, tarihin göz göre göre yok edildiğini söylerken yetkilileri göreve çağırdı.

Sanat Tarihçisi Ferhan Erim, 2010 yılında Badelen Dede Mescidi ile ilgili yaptığı ve kitap haline getirdiği, "Geçmişten Günümüze Yaşayan Urla. Türk Devri Anıtları 1. Camiler ve Mescitler "araştırmasında; "Çöp haline getirilen eser, günümüzde de hak etmiş olduğu ilgiyi bulamamaktadır" diye yazmıştı.