GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Nisan 2020 Çarşamba 21:38

Tabip Odası: İzmir için rakam daha yüksek olabilir!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın İzmir'de 853 koronavirüs vakası olduğu ve 18 kişinin yaşamını yitirdiği açıklamaları yankı buldu. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise kendilerinin ulaştığı vaka sayısının daha yüksek olduğunu bildirdi. İzmir'de 918 vaka tespiti yaptıklarını açıklayan Obuz, bunun 100 kişisini ise sağlık çalışanlarının oluşturduğunu söyledi.

SONKALEİZMİR- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından gözler İstanbul'dan sonra en fazla vakaya ve ölüme sahip kent olan İzmir'e çevrildi. İzmir Tabip Odası ise Bakan Koca'nın yaptığı, "kentte 853 koronavirüs vakası ve 18 ölüm gerçekleştiği" açıklamalarını değerlendirdi. SONKALEİZMİR'e konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, iki gün önce, yani 30 Mart'ta açıkladıkları raporda, İzmir'deki vaka sayısını "700 civarında" açıkladıklarını, 75 sağlık çalışanının da virüse yakalandığı bilgisini verdiklerini hatırlattı. Obuz, "Biz o zaman, hem klinik olarak enfekte (olası vakaları) hem de PCR testi pozitif olan kişileri birlikte ele alıp 'yaklaşık 700 vaka' sayısını açıklamıştık. İki gün sonra, yani bugün itibariyle bu rakam 918'e ulaştı. Sağlık çalışanı olarak da 100 kişiyi buldu. Bakanlığın açıkladığı veri ise sadece testleri pozitif kişilere yönelik. Yani o açıklanan 853 sayısının içinde bizim olası vaka diye tabir ettiğimiz kısım yok, sadece testi pozitif hastalar var. O yüzden biz İzmir için rakamın çok daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Ölüm sayılarıyla ilgili soruya ise Obuz, "Biz o verilere ulaşamadık. Bu konuda bir çalışma yapamadık. Bakanlığın açıkladığı rakamlara itibar etmek durumundayız" yanıtını verdi.

İZOLASYON VE FİLYASYON ÇOK ÖNEMLİ

Obuz, koronavirüs salgınında şu anda çok önemli bir aşamaya gelindiğini belirtirken, Bakan Koca gibi özellikle "izolasyon" vurgusu yaptı. Ekipman ve malzeme konusunda eksikliklerin büyük oranda giderildiğini vurgulayan Obuz, "Ancak bu aşamada en önemli konu; izolasyon... Yani, test yapılan, pozitif olan ve genel durumları iyi olan hastaların izolasyona uymaları, evlerinden çıkmamaları gerekiyor. Bu çok ama çok önemli. Ayrıca 'filyasyon' dediğimiz temaslıların tümüne ulaşılması etkin bir şekilde sağlanmalı. Yani pozitif çıkan kişinin temaslı olduğu kişiler hızla tespit edilmeli. Çok daha sıkı kontrol edilmeli" dedi.

ASLA GEVŞEME OLMAMALI

Obuz, evden çıkmama konusunda hiçbir şekilde gevşeme olmaması gerektiğine işaret ederken, "Devlet iş yerleri ve fabrikalardaki çalışmama koşullarını da sağlayabilirse, katı bir şekilde hareketlilik azaltılabilirse önemli bir mesafe kat edilebilir. Ancak özellikle 60 yaş üzerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Daha kırılgan kişilere bulaşma durumunun önünü almak gerekiyor" diye konuştu.