Özelleştirme İdaresi, İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki Büyük Gül Parkı olarak kullanılan hazine arazisini satışa çıkardı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla satışı yapılacak alanın imar planı değiştirildi. Sosyal ve kültürel tesis alanı olan parselin Gelişme Konut Alanı ve Park olarak tescil edilmesine bir tepki de TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden geldi.
Odadan yapılan açıklamada söz konusu imar değişikliğinin 2019 yılında da gündeme geldiği, mahkemeye taşınan kararın Danıştay tarafından iptal edildiği hatırlatıldı.
İmar değişikliğinin 12.04.2023 tarihinde yeniden Resmi Gazete'de yayımlanarak onaylandığının ve yeşil alanının imara açıldığının belirtildiği ''Hukuksuzluğun filmi kaç defa daha çekilecek!'' başlıklı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
''Mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı İzmir İli, Çiğli İlçesi, Küçükçiğli Mahallesi, 1075 ada, 1 parsele "Gelişme Konut Alanı (E:1,40; Yençok: 6 Kat) ve Park" kullanım kararları getirilmesine yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği, 13.04.2023 tarih ve 32162 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan 12.04.2023 tarih ve 7074 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yeniden onaylanmıştır.
Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmaz, Çiğli İlçesinde ikamet eden nüfusun ihtiyaçları dikkate alınarak, 3194 sayılı İmar Kanunu gereği 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında kamusal bir kullanım olan sosyal ve kültürel tesis alanı olarak belirlenmiş ve bu amaca yönelik olarak imar uygulaması yapılmak suretiyle Maliye Hazinesi adına tapuda tescil edilmiştir. Sosyal ve kültürel tesis yapılmak üzere kamu eline geçmiş bir alanın, imar planı değişikliği yoluyla gelişme konut alanı olarak kullanım kararı getirilmek suretiyle özel ve tüzel kişilere satılması planlama esasları ve şehircilik ilkelerine aykırıdır.
Bu nedenle, 16.04.2019 tarih ve 941 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanan İzmir İli, Çiğli İlçesi, Küçükçiğli Mahallesi, 1075 ada, 1 parsele "Gelişme Konut Alanı (E:1,40; Yençok: 6 Kat) ve Park" kullanım kararları getirilmesine yönelik aynı nitelikteki plan değişikliklerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı nezdinde dava açılmıştır.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu`nun 31.10.2022 tarih ve 2022/2989 Esas, 2022/3028 karar sayılı kararıyla, 16.04.2019 tarih ve 941 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği iptal edilmiştir. Söz konusu karar gerekçesinde "Uyuşmazlık bu çerçevede değerlendirildiğinde, alanda ne kadar nüfus yoğunluğu öngörüldüğünün hesap edilmesi; buna göre ilgili kuruluşlardan gerekli görüşler alınarak, bu nüfusun ihtiyacı olan sosyal donatı alanı miktarının mevzuat ile öngörülen standartlara uygun olup olmadığının değerlendirilmesi, alanda bu ihtiyacın karşılanması mümkün ise sosyal donatıların ayrılması, mümkün değil ise nerede ve nasıl karşılanacağına ilişkin araştırma ve analizlerin yapılması sonucunda dava konusu imar planlarının hazırlanması, alanda yoğunluğu artıran ve kentsel ulaşım sistemini etkileyen nitelikteki imar planında, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla, ayrıca kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporunun ve analizinin hazırlanması/hazırlattırılması gerekirken, bu hususlar yerine getirilmeksizin onaylanan söz konusu imar planlarının, çevre imar bütünlüğünü bozmayacak nitelikte olduğundan söz edilebilmesine bu haliyle olanak bulunmamaktadır." denmektedir.
Mahkeme kararından da açıkça görüleceği üzere kamu mülkiyetinde bulunan dava konusu alanın kamu kullanımı dışına çıkarılması hukuka aykırı bulunmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu alanın yeniden yapılaşmaya açılması alınan kararı yok sayma anlamına gelmektedir. Oysa ki; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanunu`nun "Kararların sonuçları" başlıklı 28. maddesinde idarelerin yargı kararlarının tüm gereklerini yerine getirerek işlem tesis etme yükümlülükleri açıkça öngörülmüştür. Yargı kararının kısmen veya yalnızca yüzeyde uygulanmasının ise bu yükümlülüğü karşılamadığı, hatta yargı kararının arkasından dolanmak gibi kötü niyetli tutumlar olarak algılanmasının kaçınılmaz olduğu açıktır. Bu hukuksuz uygulamalar esasen görevi kötüye kullanma fiilini doğurmaktadır.
Mahkeme kararlarına rağmen kentlinin sosyal ve teknik altyapı ihtiyacını karşılayacak nitelikte olan ve kamusal kullanıma ayrılmış bir mülkün, yeniden onaylanan imar planı değişiklikleri ile özelleştirilmesinde ısrar edilmesi bilim ve akla tamamen aykırılık teşkil etmektedir.
Halkın ortak yararını hiçe sayan tamamen rant amaçlı bu akıl dışı girişime karşı başta İzmirlileri olmak üzere hukuka inancı olan tüm kurum ve kuruluşları itirazlarını yüksek sesle ifade etmeye davet ediyoruz. ''
İLGİLİ HABERİ OKUMAK İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ!