GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Haziran 2024 Salı 19:44

TKP İzmir'den Efes tepkisi: Kendi şehrimizde antik kentimizi özgürce gezemiyoruz!

Önceki akşam Efes Antik Kenti'ndeki Celsus Kütüphanesi'ne girmek isteyen Türk vatandaşlar, Wind Star Cruise Gemisi ziyaretçileri için düzenlenen yemek organizasyonu nedeniyle içeri alınmamıştı. Türkiye Komünist Partisi İzmir İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada uygulamaya tepki gösterildi. 

TKP İzmir İl Örgütü'nden yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

''Başta Efes Antik Kenti olmak üzere kentimizin tarihi değerlerinin metalaştırılmasına, adı Kültür ve Turizm Bakanlığı olan bakanlığın kültürel yerlerimizi ticarethane zihniyetiyle yönetmesine, her türlü turistik yerleşimin para getirecek bir rant aracı hâline getirilmesine karşıyız. 

Bu sene, uzun yıllardır akıllarına gelmeyen gece müzeciliği, bakanlığın aklına geldi ve antik kentlerimizi gece ziyarete açtılar. Başlangıçta güzel bir uygulama olarak kabul gören bu uygulama, yıllardır antik kentlerimizi özel gruplara, firmalara kiraladıkları gerçeğinin de gözler önüne serilmesine neden oldu. 

Dün akşam Efes Antik Kenti'ni gezmeye gelen ziyaretçiler, Celsus Kütüphanesi'nde lüks otellerden ve gemilerden gelen turistlere verilen yemek nedeniyle kütüphane alanına alınmadılar. Bu, aslında turizm alanlarının özelleştirilmesi sonucu bir süredir gördüğümüz bir durumdu, Kültür Bakanlığı antik kentin istediği bölümünü ziyarete kapatıyor ve o alanları kiralıyor. Halkımızın ticarethane zihniyetine olan tepkisi önemlidir. 

Kendi şehrimizde antik kentimizi özgürce gezemiyoruz.

Kültürel ve tarihi zenginlikler tüm halkındır. Bu zenginlikler özelleştirilemez ve ticaretin konusu hâline getirilemez''