GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ekim 2019 Cuma 18:06

Su ve Vicdan Yürüyüşü Kazdağları'na dayandı

“Efemcukuru’ndan Kazdağlarına Su ve Vicdan Yaşam Yürüyüşü” sloganıyla İzmir'den yola çıkan çevreciler, Dikili'ye ulaştı. İzmirli çevreciler, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve erbane çalan kadınlar tarafından çoşkuyla karşılandı.

Dikili'de uzun yıllar emek, yaşam ve demokrasi mücadelesi veren eski Belediye Başkanı Osman Özgüven de İzmirli çevrecileri karşılayan grupta yer aldı. Bergama Ovacık'daki Koza şirketi tarafından işletilen altın madeni işletmesi de protesto edildi. Altın cevheri bittiği halde, çevre kentlerdeki madenlerden getirilen altın cevherinin işlendiği madenin doğayı tahrip ettiği vurgulandı. Maden çevresindeki yöre halkında kanser vakalarında artış görüldüğü dile getirildi. Halkın ısrarlı taleplerine rağmen bölgede sağlık taraması yapılmadığı iddia edildi.

Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü Ayvalık'a ulaştı. Burada da “Ayvalık Tabiat Platformu” üyeleri tarafından karşılanan yürüyüşçüler büyük bir kalabalık ile Cumhuriyet Meydanı'na geçti. Ayvalık Tabiat Platformu Dönem Sözcüsü Nebahat Dinler, Kaz dağlarındaki altın madeni ve doğa tahribatına dikkat çekerek, “Her yerde, dağlarımızda, köylerimizde, akarsularımız da, yurdumuz da vahşi sermayenin akıl almaz talepleri ve projeleri ile karşılaşıyoruz. Mavinin, yeşilin, rüzgarın, balığın yaşam alanlarında önümüze maden sahaları, enerji projeleri, taş ve granit ocakları, kepçeler sondaj makinaları çıkıyor. Yüzbinlerce ağacımız yok ediliyor. Yaşam savunucularına sesleniyoruz, birleşe birleşe kazanacağız. Bilfer elini Karaayıt'tan çek..!” dedi.

İzmirli yaşam savunucuları, Ayvalık’dan sonra Gömeç, Burhaniye ve Edremit'e geçti. Çevrecileri Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Akçay Bisiklet Grubu, Edremit Çevre Platformu üyeleri ve doğa savunucuları karşıladı. Yürüyüşçüler kortej halinde şehir meydanına kadar alkışlar ve sloganlarla yürüyerek bir basın açıklaması yaptı.