GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Temmuz 2020 Pazar 10:09

Srebrenitsa soykırımı Buca'da anıldı!

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın katledildiği Srebrenitsa soykırımı 25. yıl dönümünde Buca'da anıldı.

1995 yılında Bosna'da meydana gelen ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek kadın ,çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı 25. Yıldönümünde Buca’da düzenlenen törenle anıldı. Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa  Anıtı’nda düzenlenen Buca Belediye Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenler Birliği Başkanı Hasan Şehoviç, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Buca Rumeli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı  İzzet Atan Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, "Buca Belediyesi muhteşem bir anıt yapıp, her yıl anma etkinlikleri düzenleyerek soykırımı unutturmuyor. Ne kadar teşekkür etsek az. 21. yüzyılda Avrupa’nın ortasında bir soykırım yaşandı. Sadece Müslüman ve Türk olarak anıldıkları için. 21. yüzyılda Avrupa’nın ortasında batı dünyası ne yazık ki orada yaşanan katliama göz yumdu. Çünkü Avrupa’nın ortasında çoğunluğu Müslüman olan bir devlet istemediler. Dünyada hiçbir yerde, hiç kimsenin bu acıları bir daha yaşamaması, yaşananları unutmaması için bu anmaları gerçekleştiriyoruz. Soykırımların yaşanmadığı bir dünyada hep birlikte yaşamak dileğiyle” dedi. 

Dünya Bosna Hersek Göçmenler Birliği Başkanı Hasan Şehoviç ise yıllar önce Bosna’daki katliamdan kaçarak Türkiye’ye sığındıklarını belirterek başladığı konuşmasını “Bu soykırımı yapanlar daha yargılanmadı. Hak ve adaletin yerini bulacağını umuyorum. Buca Belediye Başkanlığına, bütün Bosna Hersek halkı adına çok teşekkür ediyoruz. Ne mutlu Türk’üm diyene!" sözleriyle tamamladı.

Buca Belediye Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, Şehoviç’in Türkiye’ye sığındıkları yönündeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, “Sığınma sözü yanlış. Burası sizin de vatanınız.  O gün yaşananları okuduğumuzda ya da dinlediğimizde, insanın kanı donuyor. Günümüzde hala bilinmeyen mezarlar ortaya çıkmakta ve acılar tazelenmektedir. Bu acı sadece Bosnalı kardeşlerimizin değil… Bizler de tüm insanlık adına aynı acıyı ilk günkü gibi yaşıyoruz. O gün bugündür Bosna’da acılı annelerin gözyaşı hiç dinmedi, yüreklerindeki ateş sönmedi. Bosna Katliamı olarak da anılan bu yürek dağlayan insanlık dışı olayı bizler de kınıyor ve lanetliyoruz. Böylesine karanlık günlerin bir kez daha yaşanmaması umuduyla, soykırımda yaşamını yitiren Bosnalı kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.  Merhum Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi, “Unutmayacağız ki, tekrar yaşamayalım” diye konuştu.

Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak müslümanı selamladı.