GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Eylül 2021 Pazar 15:46

Soyer: Üreticilere desteği ikiye katlayacağız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bayındır'da açacağı Süt İşletme Fabrikası'nın temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, son 20 yıldır Türkiye'de tarımın küresel şirketlerin istediği gibi şekillendiğini belirterek atalık tohumların önemine vurgu yaptı. Soyer, üreticilere verdikleri desteği ikiye katlayacaklarını söyledi. 

Tunç Soyer, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törende yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma verdilleri desteklerle ilgili bilgi verdi. 

Soyer konuşmasında şu ifadeleri kullandı; 

"TOPRAKLARIMIZA ZEHİR SAÇIYORUZ"
"Tarım, İzmir ve Türkiye'nin can damarı. Ovaları dağları uçsuz bucaksız yaylalarıyla Anadolu ve Trakya binlerce yıldır atalarımızı doyurduğu gibi şimdi de besliyor. Biz korudukça bu topraklar, çocuklarımızın da rızkını verecek. Türkiye'de tarım 20 yıla yakın süredir küresel tarım şirketlerini istediği gibi şekilleniyor. Yakın zamana kadar atalık tohumlarımızı serptiğimiz vatan toprağına ithal tohumları ve ilaç diye satılan zehirleri saçıyoruz. Yerli ve milli tarım ekonomisi kuruyoruz. İddiamızın tam merkezinde kurduğumuz yeni kurumlar yer alıyor. Kendi imkanlarıyla Türkiye'de ilk defa tarımsal stratejik planlana sistemini kurduk. Çitçinin kaderine terk edilmediği bir gelecek tesis etmek istiyoruz. Köylümüzün neyi ne kadar ekeceğini, ürününü kime kaça satacağını, günün sonunda ne kazanacağını bildiği planlı bir ekosistem kuruyoruz. Çiğli'de İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi'miz, Türkiye'de ilki gerçekleştiriyor. Bu merkezde koordine edilen sistem ile tohumun tarlaya düşme anından satışa kırsal turizme düşene kadar 6 ayaklı bir eylem planı sunuyoruz."

"DESTEĞİ İKİYE KATLAYACAĞIZ"

İklim krizinin Türkiye'deki en ciddi sonucu su kaynaklarındaki azalma olduğunu vurgulayan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hal böyleyken su kaynaklarının yüzde 77'si tarımsal sulamada kullanılıyor. Vahşi sulama ile üretilen ürünlerden çiftçi yeterli geliri elde edemiyor ve köylerini terk ediyor. Türkiye tarımı yoksulluk ve kuraklığın içine sürükleniyor. Su kaynaklarını tüketmeyen, atalık tohumlarını ve yerli hayvan ırklarını destekliyoruz. İzmir'de iklimle uyumlu 5 ürün sınıfı belirledik. Birinci ayak mera hayvancılığı. İkincisi tahıl ve baklagiller. Üçüncüsü zeytin ve zeytinyağı. Dördüncüsü üzüm incir ve badem gibi susuzluğa dayanıklı meyveler. Beşincisi ise kıyı balıkçılığı. İzmir tarımı ile cefakar üreticinin alın terini Anadolu tarımının genetik mirasıyla buluşturarak güçlü bir tarım ekonomisi inşa ediyoruz. Dökme ürün dönemini kapatıyoruz, katma değerli tarımı destekliyoruz. Kırsaldaki İzmirliler'in ekmeğini büyütüp şehir merkezindeki insanların sağlıklı gıdaya erişimini sağlıyoruz. 100 milyonluk yatırımı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Efendimiz' dediği köylülerimize layık olmak için kuruyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal üretimi desteklemek için son iki yılda tahsis ettiği toplam miktar 906 milyon lira. Bunun üçte biri bugün temelini attığımız süt işleme fabrikası gibi katma değerli yatırımlarımız. Geri kalanı ise doğrudan ürün alımlarımız, yani ayni destekler. Söz veriyorum önümüzdeki yıllarda bu desteği ikiye katlayacağız."