GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Kasım 2019 Çarşamba 13:09

Soyer: Salyangoz olmak istiyorum

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'İzmir'de nasıl bir iz bırakmak istiyorsunuz?' sorusuna verdiği yanıtla dikkat çekti. 'Salyangoz olmak istiyorum' diyen Soyer, "Salyangoz'a yavaş derler ama öyle değildir. O doğanın ritmi ile uyumludur. Antenleri dünya ile iletişim kurar. Kabuğu serttir, içindekini korur ve iz bırakır. 50 yıl sonrasında bıraktığımız iz duruyorsa ne mutlu bize" dedi. Soyer, kentteki ulaşım sorunu ile ilgili çözüm planını da açıkladı

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Radyo Pause'de katıldığı programda kentteki ulaşım sorunundan hedeflere kadar önemli açıklamalarda bulundu. Kentte çözüm bekleyen ulaşım sorunları ile ilgili konuşan Soyer, "Ulaşım konusunda yapılacak çok şey var. En az 13 tane alt geçit yapacağız. İlki Alsancak Garı'nın orada. Hocazade Cami'nden başlayarak Havagazı Fabrikası'na kadar bir alt geçit. Üstü de kent meydana dönüşecek. Çok sıkışıklık var, o sıkıntıyı giderecek bir proje. Çiğli tramvayı Cumhurbaşkanlığı onayına kaldı. Tüm eksiklikleri tamamlandı, finansmanı ve projesi hazır. Buca Metrosu için onay geldi. 2020 içinde ihalesini yapacağız. Görev süremizde inşallah o metroya binmeyi hayal ediyoruz. Deniz trafiğini hızlandıracak çözümler var. 2 yeni feribot alıyoruz, yeni iskeleler yapıyoruz. Hat ve sefer sayısını artırıyoruz. Çok başlıkta yapılacak çok iş var. Her biri ile ilgili süreç devam ediyor. İzmirliler'e nefes aldıracak, bisiklet yollarıyla, yeni deniz güzergahlarıyla, alt geçitlerle ve hafif raylı sistemlerle çözümler getireceğiz" dedi.
BİSİKLET TUTKUSUNU ANLATTI 
Tam bir bisiklet tutkunu olduğunu dile getiren Başkan Soyer, "5-6 arkadaş her sene bisikletle Toroslar'ı geçeriz. Dağları aşıp Akdeniz'e ineriz. 5-6 günlük çadırlarla gidilen güzergahtır. Toroslar'ın olağanüstü bitki örtüsü ve güzellikleri vardır. Bir sene Alpler'i geçtik. Bisikleti hakkaten çok seviyorum. Spor ve ulaşım aracı olarak. Temiz, kolay, sessiz, daha ne olabilir ki. Gelişmiş ülkelerde Hollanda, Danimarka hatta Çin'de bile o kadar yoğun kullanılıyor ki. İnsan hayıflanıyor. Bizde niye kullanılmıyor. Biz böyle kullandıkça bu kültür genişleyecek. Yerel yönetimler destekleyecek" diye konuştu. 
ÜRETİCİ PAZARLARI
İzmir'de açtıkları üretici pazarlarıyla ilgili bilgi veren Soyer, "Üretici pazarlarını çoğaltacağız. Kadifekale'den sonra Kültürpark'ta da açtık. Küçük üreticiyi mutlaka desteklememiz lazım. Bu pazarlarla bereketli toprakların zenginliğini, üreticiyi ve tüketici korumuş oluyoruz. Orada tek kural var. Sadece kendi ürettiğini satabilirler. Zehirlenmiş tarım ürünleriyle değil, bahçesinde üretim yapan kadınların yetiştirdikleri ile buluşuyor insanlar. Topraklar bereketini yitirmedi. Biz şimdi pırasa tohumu, saman gübre ithal ediyorsak buradaki topraklar bereketini yitirdiği için değil. Yanlış politikalarla üretici toprakla küstüğü için bu noktadayız. Tekrar teşvik edebilirsek o bereket yine hepimizin yüzünü güldürecek" dedi.
DEV FUARLAR GELİYOR
İzmir'e iki tane uluslararası büyük fuarın geleceğini müjdeleyen Başkan Tunç Soyer, "2020'de Toprak Ana adıyla bilinen Gastronomi Fuarı ilk defa İtalya dışında düzenlenecek ve İzmir'de olacak. Bunu söküp aldığımız için çok heyecanlıyım. Geçen hafta Afrika'daydım. Birleşmiş Kentler Birliği'nin iki senede bir ev sahipliği yaptığı bir kültür zirvesi var. Her iki senede bir talipleri oylama ile seçiyorlar. Bu sene Kazan ve Meksika'nın bir şehri ile yarıştık. 2021'de İzmir dünyanın en büyük kültür zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu iki hikaye İzmir'in ciddi bir şekilde canlanmasına yol açacak. 2025 Büyük Botanik Expo'suna da ev sahipliği yapacak İzmir. Bu şehri dünya markası yapmamız gerekiyor. Marka dediğimiz, şehir için dünya kenti olmak demektir. İzmir'in kendi kabuklarını kırıp dünya ile daha çok buluşması gerek" yorumunu yaptı. 
"SALYANGOZ OLMAK İSTİYORUM"
'50 yıl sonra İzmir'de nasıl bir eser bırakmak istersiniz" sorusuna yanıtlayan Soyer şöyle konuştu: "Seferihisar'da sakin şehir olduğumuzda logomuz salyangozdu. Yavaş derler salyangoza ama öyle değil. O doğa ile o kadar uyumludur ki insan evladından çok uzun yıllar önce bu kainatta vardır. Antenleri tüm dünya ile iletişim kurar. Kabuğu çok serttir, içindekini iyi korur. Dördüncüsü ise iz bırakır. Ben salyangoz olmak istiyorum bu hayatta. Doğanın ritmi ile uyumlu. Dünya ile iyi iletişim kuran. Tarihsel zenginliklerini, kültürünü iyi koruyan ve iz bırakan. 50 yıl sonrasında bıraktığımız iz hala duruyorsa ne mutlu bize.."