Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği üç şehir hastanesi ihalesi AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Kolin Holding, Pekerler Holding, YDA İnşaat Şirketi, Ekşioğlu İnşaat Şirketi ve AHES Şirketi’ne pazarlık usulü ile verilmesi üzerine HKP avukatları harekete geçti. HKP avukatları, ihalelerin 4734 sayılı Kamu İhale Yasasına uygun olarak rekabet ortamı yaratılmadan, gerekli duyurular yapılmadan, kapalı kapılar ardında “pazarlık usulü” ile verildiğini, yandaş şirketlere para aktarılarak kamunun zarara uğratıldığını ileri sürdü.
İzmir Adliyesi'ne gelen HKP Genel Sekreteri Av. Tacettin Çolak ve parti avukatları, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kamu İhale Kurumu Başkanı Hamdi Güleç, Kolin Holding Sahibi Naci Koloğlu, Pekerler Holding Sahibi Özgür Peker, YDA İnşaat Şirketi Sahibi Hüseyin Arslan, Ekşioğlu İnşaat Şirketi Sahibi Vural Ekşi, AHES Şirketi Sahibi Ebubekir Ekşi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
“İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA” İDDİASI
HKP avukatları yetkililerin, “2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 85’inci maddesini ihlal”, “4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 17 ve 60’ıncı maddelerini ihlal”, “İhaleye Fesat Karıştırma”, “Görevi Kötüye Kullanma” ve “Temel millî yararlara karşı faaliyette bulunma” suçlarını işlediklerini iddia etti. HKP avukatları tarafından, ilgili suç yerlerine gönderilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, Antalya, Şanlıurfa ve Ordu şehir hastaneleri projelerinde rekabet koşulları oluşturulmadan, kapalı kapılar arkasında gizli kapaklı yöntemlerle, özel olarak davet edilen AK Parti yandaşı şirketlere verildiği öne sürüldü.
“HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDEN FİRMALAR”
Dilekçenin devamında, “Öyle ki, Antalya Şehir Hastanesi projesini alan Kolin’in; dünyada en çok kamu ihalesi alan beşinci şirket olduğu açıklanmaktadır. Diğer yandan Kolin İnşaat’la birlikte Limak, Cengiz, Kalyon ve MNG; AKP iktidarının koruyup kolladığı, yüzlerce milyarlık kamu projelerinin hiçbir kurala uyulmadan devredildiği ve böylece oluşturulan haksız rekabet koşullarında haksız kazançlar elde eden firmalardır” denildi.
“KAMU YÖNETİMİNDE HUKUKSUZLUKLAR EGEMEN OLMUŞTUR”
Dilekçede, AK Parti iktidarının 19 yıldır kamu hizmetlerinin yürütmesinde ve kamu mallarının özelleştirilmesinde hukuka bağlı kalmadığını iddia edilerek, yandaş şirketlerin önünü açtığı ve onlara haksız rekabete yol açan iş ve işlemlere imza attığı belirtildi.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"Özellikle ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ diye dünyada eşi benzeri görülmemiş ucube bir sisteme geçerek, kamu yönetiminin neredeyse her alanında keyfilikler, hukuksuzluklar ve kanunsuzluklar egemen olmuştur. Meclis çoğunluğuna güvenerek ihtiyaca binaen yapılan yasa ya da yasa değişiklikleriyle bu hukuksuzlukların alt yapısı oluşturulmaktadır.”
“SİYASİ İKTİDAR UYGUN DAVRANMAMAKTADIR”
Dilekçede, Kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik kullanılması için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 2002’de Avrupa Birliği’ne uyum gerekçesiyle çıkartıldığı belirtildi. AK Parti yandaşı şirketlere kaynak aktarmak için yasada zaman içerisinde 200’e yakın değişiklik yapıldığı savunulan dilekçede, Pazarlık Usulü ihalenin Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesinde “Doğal afetler, salgın hastalıklar, ani ve beklenmeyen durumlar vb.” yer alan durumlarda uygulanacağı hatırlatıldı. Dilekçede, “Ancak siyasi iktidar, maddenin özüne uygun davranmamakta ısrar etmektedir” denildi. Acilen soruşturma başlatılması talep edildi.