GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Aralık 2022 Cuma 13:03

Şehir Plancıları Odası'ndan 'Hobi Bahçesi' uyarısı: "Tarım alanlarımız yok ediliyor"

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, yazılı bir açıklama yaparak İzmir'in Menderes, Seferihisar, Torbalı, Kemalpaşa ve Buca ilçelerinde hobi bahçeleri nedeniyle tarım alanlarının yok edildiğini öne sürdü. Açıklamada, "Tarım topraklarının hisseli satışı ya da bölünerek kiralanması sonucunda oluşan ve rant temelli inşa edilen hobi bahçeleri, verimli tarım arazilerinin bütünlüklü korunmasını ciddi anlamda zedeliyor. Tarım alanlarımız herkesin gözü önünde yok ediliyor" denildi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden yapılan "Tarım alanlarımız herkesin gözü önünde yok ediliyor" başlıklı yazılı açıklama şöyle:

Son yıllarda, ülkemizde tarım topraklarının hisseli satışı ya da bölünerek kiralanması sonucunda oluşan ve rant temelli inşa edilen hobi bahçelerinin, verimli tarım arazilerinin bütünlüklü korunmasını ciddi anlamda zedelediği, tarım topraklarında izinsiz yapılaşmaların oluşmasına, bu sebeple kayıplara neden olduğu, bu tarım alanlarının  beslediği su havzaları ise kirlenmektedir. Bu kullanımların özellikle İzmir Kent Merkezine yakın konumda bulunan Menderes, Seferihisar, Torbalı, Kemalpaşa, Buca gibi ilçelerde yoğunlaştığı görülmektedir. 

Ayrıca, Karayolu kenarında bulunan verimli tarım arazileri ve zeytinlik alan niteliğindeki taşınmazlar üzerinde de tarımsal amaçlı yapı kapsamı dışında kalan ticaret, üretim ve depolama tesislerinin inşa edilmekte olduğu, tarım arazilerinin amacı dışında kullanıldığı ve ciddi kayıplar yaşandığı izlenmektedir. İzmir İlinde bu amaç dışı izinsiz yapılaşmaların Balçova(İnciraltı), Kemalpaşa, Torbalı ilçeleri ile Menemen ve Aliağa ilçelerindeki İzmir Çanakkale Karayolu kenarında yoğunlaştığı görülmektedir.

Şubemizin yetki sahası içerisinde özellikle tarım alanlarında yapılaşmayı öngören ve artıran, örneğin; İzmir`e ilişkin tarım alanlarında yapı yoğunluğunu artırmaya yönelik plan notu değişiklikleri, doğrudan kentsel kullanımları öngören Manisa ili, Yunusemre ilçesi planları, Uşak ili, Aydın ili, Koçarlı ve Karacasu ilçelerinde onaylanan işlemlere davalar açtığımızı, bir kısmının mahkeme kararıyla iptal edildiğini bir kısmında da süreçlerin devam ettiğini paylaşmak isteriz. 

Yukarıda ifade edilen örnekler ne yazık ki yaşadığımız kaybın küçük bir kısmını özetlemektedir. 

Yetkili İdarelere Sesleniyoruz: Kaçak Yapılara İşlem Yapmanız İçin Şikayet Beklemeyin! Bu da bir ihbardır!

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve ilgili yönetmelikleri, toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkarılmış olup, söz konusu Kanunun uygulanmasından Tarım ve Orman Bakanlığı sorumludur. 

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu gereği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili belediyelerce ilgili mevzuatlar kapsamında gerekli denetim ve kontrollerin yapılarak, tespit edilen aykırılıklara müdahale edilmesi ve işlem yapılması önem arz etmektedir. Bu kapsamda öncelikle yukarıda belirtilen alanlarda olmak üzere, yetki alanımız içerisinde bulunan İzmir, Aydın, Manisa ve Uşak illerindeki büyük ovalar, tarım arazileri ve zeytinlik alanlardaki izinsiz uygulamalara yönelik gerekli tespitlerin yapılarak, ilgili mevzuat kapsamında gerekli iş ve işlemlerin İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile ilgili yerel yönetimler tarafından ivedilikle gerçekleştirilmesi, bu alanlardaki telafisi mümkün olmayan kayıpların önlenmesi için denetimlerin düzenli ve daha sık yapılması, yaşamsal açıdan büyük önem taşıyan tarım arazilerinin korunması açısından son derece önemlidir.