Odatv'den Yusuf Yavuz'un özel haberine göre, Antalya’nın doğal ve tarihi değerleriyle ünlü turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı’na ilçede faaliyet gösteren özel bir mermer firması tarafından 500 bin TL değerinde makam aracı hibe edildi. Hibe, tartışma yarattı. Soruları yanıtlayan AK Partili Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Bu zaten 15-20 yıldır burada çalışan bir şirket. Kaş-Dirgenler’de mermer fabrikası var. Belediyeye bir araç hibe etmek istediler. Bizim de belediyemizin makam aracı yoktu. Bir tane vardı önceden o da eskiydi, vadesi dolmuştu. Bu firma bir hibede bulunmak istemiş, arkadaşlarımız da meclis gündemine getirdiler. Meclis de buna göre karar verdi. Durum bundan ibaret. Burada önyargılı olmak doğru bir şey değil. Burada biz belediyecilik yapıyoruz, kamu adına işler yapıyoruz. Dolayısıyla kamu adına kullanılan araç-gereçler kesinlikle Kaş’ın menfaatine olacak” diye konuştu.
BELEDİYE MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI
Olağanüstü gündemle 6 Mayıs’ta toplanan Kaş Belediye Meclisi’nde oylamaya sunulan maddelerden biri olan hibe araç konusu, AKP, MHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin olumlu görüş vermesiyle oy birliği ile kabul edildi. Kaş Belediyesi’nin CHP’li meclis grubu ise özel bir firmanın hibe ettiği arabaca binmesinin doğru olmayacağı görüşünü savunarak oylamada çekimser kaldı.
MECLİS ÜYELERİ TARTIŞMALI OTURUMUN AYRINTILARINI PAYLAŞTI
CHP Kaş İlçe Başkanlığı ise hibe makam aracının da oylanıp kabul edildiği 6 Mayıs’taki Kaş Belediyesi Meclis toplantısıyla ilgili partinin meclis grubunun hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Meclis toplantısında hibe makam aracı konusunun görüşülmesi sırasında yaşananların ayrıntılarına yer verilen raporda, Belediye Başkanının, Kaş Dirgenler Mahallesi’nde mermer ocağı işleten Isparta merkezli ‘Mermer Granit Sanayi Ticaret AŞ adlı firmanın ilçe belediyesine 2020 model ‘Volkswagen Passat’ markalı araç hibe etmek için başvurduğunu ve konu hakkında yasal açıklamaları yapmak üzere Yazı İşleri Müdürüne söz verdiği kaydedilerek şöyle denildi:
* Makam aracı hibesi Kaş Belediyesi Mayıs ayı gündeminde görüşülen maddelerden biriydi
“HİBE MAKAM ARACI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİNE AYKIRI”
“Yazı İşleri Müdürü, normalde hibeleri Belediye Başkanlarının res’en kabul etme yetkisinin bulunduğunu ancak Noterler Birliğinin Genelgesi ve Sayıştay denetimim raporlarındaki kritikleri gereği Meclis onayından geçirilmesi zorunluluğu doğduğunu anlattı. CHP Grubu olarak bu hibenin kabulünde iki soru işareti bulunduğunu söyleyerek özetle şunları dile getirdik: Cumhurbaşkanlığının 30 Ekim 2018 tarih 261 Sayılı Kararnamesi ile ‘hibe dâhil her ne surette olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon taşıt edinilemez’ koşulunun Belediyeleri de kapsadığı ve bu Kararnamenin nasıl aşılacağının izah edilmesi gerektiğini belirterek ilgili kararnamenin bir suretini Belediye Başkanına takdim ettik. Hibe edilen araç yabancı menşeli olduğu için, Cumhurbaşkanlığı’nın bu kararnamesinde belirtilen engelin nasıl aşıldığı konusunda açıklamalarda bulunulmadı ve Meclis bilgilendirilmedi.”
* Belediye Başkanı Ulutaş'a mermer firmasının hibe ettiği makam aracı
“İHTİYAÇSA ÖZ KAYNAKLARIMIZLA EN İYİ ARACI ALMALIYIZ”
“Belediye Başkanımızın, Kaş sınırları içinde faaliyeti olan bir firmanın hibe etmiş olduğu bir makam aracına binmiş olması hem kamuoyunda hem de icraatlarında kendisini sıkıntıya sokacaktır” görüşüne yer verilen Kaş Belediyesi CHP Meclis Grubunun raporunda şöyle denildi: “Kaş Belediyesi, 1923’te kurulmuş şanlı Cumhuriyetimizle yaşıt bir Belediye’dir. Kaş İlçesi bir dünya markası olup zengin bir ilçedir. İhtiyaçsa Belediye olarak biz, Belediye Başkanımıza kendi öz kaynaklarımızla en iyi aracı almalıyız ve Belediyemizi olumsuz olarak kamuoyunda tartıştırmamalıyız. Belediye Başkanımız ve Belediye çalışanlarını icraatlarını yaparken tesir altında kalabilecekleri durumlardan uzak tutmalıyız.
‘BAŞKANIMIZIN ŞİRKETİN VERDİĞİ ARACA BİNMESİ UYGUN DEĞİL’
Biz Belediye Başkanımızın ‘özel bir şirketin verdiği bir araca binmesini’ bu açılardan bakarak uygun görmüyoruz. Belediye Başkanımızın Söz konusu aracı hali hazırda, Meclis kararı olmadan ve hibe işlemleri gerçekleştirilmeden kullanmakta olduğu görülmektedir. Bu hiç de hoş olmamıştır. Bize göre bu aracın ilgili firmaya nezaketle iade edilmesi ve onun yerine halkın ortak kullanabileceği bir hibenin ve/veya işin yapılmasının istenmesi uygun olacaktır. Kaş halkının zorunlu, ortak ihtiyaçlarına dönük bir hibe kamuoyu vicdanının da kabul edebileceği bir hibe olacaktır. Uzun vadede böylesi bir hibenin alanı da vereni de zor durumda bırakabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Tüm bu görüş ve önerilerimizin dikkate alınarak, konunun yeniden değerlendirilmesi için bu maddenin gündemden çekilmesinin uygun olacağı belirtilmiştir. Parti grubumuzun yukarıdaki çekinceleri nedeniyle çekimser kaldığı oylamada ilgili madde oyçokluğu ile kabul edildi.”
FİRMANIN KAŞ’TA MERMER OCAKLARI VE FABRİKASI VAR
Tartışma yaratan makam aracı hibesini yapan Metamar firmasının Kaş’ın Dirgenler Mahallesi’nde mermer işleme fabrikası bulunuyor. Roma dönemine tarihlenen antik su kanalının da geçtiği Demre Çayı Vadisi’nin, Kaş’a bağlı Gökçeyazı Mahallesi sınırlarında yer alan bölümünde ve Kaş Karadağ Mahallesinde de mermer ocakları işleten firmanın ayrıca Finike, Burdur ve Isparta’da mermer ocakları, Kumluca Alakır Vadisi’nde ise HES yatırımı var.
* Metamar'a ait Demre Çayı Vadisindeki mermer ocağı
SARAYIN MERMERLERİ AKP’Lİ BAŞKANA ARAÇ HEDİYE EDEN FİRMADAN
Metamar firmasının referansları arasında Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nin arazisinde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı külliyesi de bulunuyor. Kamuoyunda ‘kaçak saray’ tartışmalarıyla gündeme gelen külliyenin inşasında kullanılan mermerlerin bu firmadan temin edildiği belirtiliyor.
* Metamar firmasının referansları arasında "Cumhurbaşkanlığı külliyesi" de bulunuyor
ANTİK SU KANALININ YOK EDİLDİĞİ VADİDE OCAK İŞLETİYOR
Doğa ve kültür turizmiyle öne çıkan Kaş’ta yüzlerce mermer ocağı ruhsatı bulunuyor. Çok sayıdaki faal mermer ocağı ise tarihi ve doğal mirasın yanı sıra tarım alanlarını ve su kaynaklarını tehdit ediyor. Kaş ve Demre ilçesinin sınırlarının kesiştiği Demre Çayı Vadisi’nde bulunan antik su kanalının büyük bir bölümü vadi içindeki mermer ocaklarının tahribatıyla yok oldu. Myra kentinin su ihtiyacını karşılayan kanalın bulunduğu vadide mermer ocağı işleten firmalardan biri de Kaş Belediye Başkanı’na makam aracı hibe eden Metamar.
* Kaş'ın Gökçeyazı mahallesi sınırlarında, Demre Çayı vadisinde bulunan firmaya ait mermer ocağı
BELEDİYE BAŞKANI ULUTAŞ: “BELEDİYEMİZİN MAKAM ARACI ESKİYDİ”
İlçede tartışma yaratan hibe makam aracına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Bu zaten 15-20 yıldır burada çalışan bir şirket. Kaş-Dirgenler’de mermer fabrikası var. Belediyeye bir araç hibe etmek istediler. Bizim de belediyemizin makam aracı yoktu. Bir tane vardı önceden o da eskiydi, vadesi dolmuştu. Bu firma bir hibede bulunmak istemiş, arkadaşlarımız da meclis gündemine getirdiler. Meclis de buna göre karar verdi. Durum bundan ibaret. Burada önyargılı olmak doğru bir şey değil. Burada biz belediyecilik yapıyoruz, kamu adına işler yapıyoruz. Dolayısıyla kamu adına kullanılan araç-gereçler kesinlikle Kaş’ın menfaatine olacak” diye konuştu.
* Kaş Belediye Başkanı MKaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaşutlu Ulutaş
“ARKADAŞLAR İŞLEMİNİ YÜRÜTÜYORLAR”
Hibe makam aracının şu anda kullanılıp kullanılmadığı yönündeki sorumuza da yanıt veren Belediye Başkanı Ulutaş, “Yani onun işlemlerini arkadaşlar yürütüyordu belediyede. Belediyenin üzerine geçti mi geçmedi mi bilmiyorum ama arkadaşlar şu anda yürütüyorlar” dedi.
“BİR HİBE YAPMAK İSTEMİŞ MECLİSİMİZ KABUL ETMİŞ NE DİYELİM YANİ”
Özel bir mermer firmasının hibesi olan makam aracına yönelik eleştirilere de yanıt veren Ulutaş, “Yani böyle bir hibe yapmak istemiş, meclisimiz de bunu kabul etmiş. Ne diyelim yani. Kabul etmeselerdi zaten bir sıkıntı yoktu. Biz gündem dışı bir talepte bulunmadık. Belediye kanunen hibe kabul edebiliyorsa eder, etmiyorsa etmez. Belediyemiz kendisi de alabilir, hibe de kabul edebilir. Bu meclisin kendi takdiridir. Böyle küçük hesaplara düşerek siyaset yapmak olmaz. Biz sadece Kaş’ın menfaatine olan işlerin yanındayız, menfaatine olmayanların karşısındayız. Çevre anlamında da kendimiz doğayı ve çevreyi seven insanlarız. Kaş’ı sevdiğimiz için buradayız. Kaş’a hizmet etmek için buradayız. Dolayısıyla Kaş’a faydalı olmayan işlerle meşgul olmayız. Kaş’ın itibarını da sonuna kadar koruruz” görüşünü dile getirdi.
TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEKİ KAÇAK YAPILAR KONUSU
Kaş ilçesinde yaşanan kaçak yapı konusuna ilişkin sorularımızı da yanıtlayan Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, ilçe genelinde çok sayıda kaçak bina bulunduğunu ancak bunların tamamının kendi dönemlerinde inşa edilmediğini savundu. Kaş’ın 54 mahallesi bulunduğunu ancak bunların sadece 10 tanesinde köy yerleşim alanı çalışması yapılabildiğine işaret eden Ulutaş, bu sorunun çözümü için çaba harcadıklarını kaydetti.
“KAŞ’IN PLANLI OLMASININ GAYRETİ İÇİNDEYİZ”
Kaş ve Kalkan için yapılan çevre düzeni planlarına yönelik açılan davaların ardından iptal edildiğini dile getiren Ulutaş, “Burada 5 mahallenin imarı yapıldı, tabi buna bazı arkadaşlar itiraz etmiş, iptal oldu. Yukarıdan giden bir yol var (Yeni Kaş-Kalkan otoyolu projesi). Yolun planda gösterilmesi ve nüfus projeksiyonunun fazla olması gerekçe gösterilerek plan iptal edildi. Biz de Kaş’ın planlı programlı olmasının gayreti içerisindeyiz. Bunları yaparken tabii vatandaşın da bir konut yapma talebi ve beklentisi var. Biz de bununla mücadele ediyoruz” dedi.
“KAÇAK YAPILARIN HEPSİ BİZİM DÖNEMİMİZDE YAPILMADI”
Geçen günlerde Kaş genelindeki kaçak yapılara ilişkin belediyeden bilgi talep edildiğini ve bu talebin yanıtlandığını dile getiren Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Biz şeffaf bir belediyeyiz. Bakın, arkadaşlara ‘ne kadar kaçak yapı varsa bugüne kadar yapılmış hepsini verin’ dedim. Ama şöyle bir şey oldu, sanki hepsi bizim dönemimizde yapılmış gibi mana yüklenilmeye çalışıldı ama böyle bir şey yok. Mesela vatandaşlar yapı kayıt belgesi almışlar, biz de bunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Kurullar bakmış ki 2017’den önce olanları kabul etmiş ama son dönemde yapılanların yapı kayıt belgesini iptal etmiş. Bu iptal yazıları bize ulaştıkça gidip bakıyoruz ve tutanak tutuyoruz. Bu tutanak bizim zamanımızda tutulduğu için kaçak yapıların da bu dönem yapıldığı zannediliyor. Ama yapacak bir şey yok. Devlette devamlılık esastır. Biz de ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız” ifadelerini kullandı.
KAŞ’TAKİ KAÇAK YAPILARIN BİR KISMI KORUNAN ALANLARDA
Kaş’taki kaçak yapılaşmanın bir kısmının korunan alanlarda olduğunu doğrulayan Ulutaş, “Buralarda birçok yer koruma alanı. Yıkılanlar arasında koruma alanlarında olanlar da var. Zaten kurul kararları var bu alanlardaki kaçak yapılarla ilgili. Biz bu kararların yasal altlıklarına bakacağız. Yıkımı yapan kurum olarak ileride bu konuda doğabilecek yaptırımlara, açılabilecek davalara karşı da hazırlıklı olmamız gerekiyor. Eğer haksız bir yıkım yapılırsa vatandaş dava açar ve yıkım emrini veren bunun bedelini öder. Dolayısıyla bu süreci aklıselimle yönetmemiz gerekiyor. Bu sorun bugüne kadar gelmiş. Biz bugün kesinlikle ve kesinlikle bunun mücadelesini bir şekilde yapıyoruz. Ama geriye doğru süzgeçten geçire geçire, hukuki olarak da belediyenin zor durumda kalmaması için işlemlerimizi sağlıklı bir biçimde yürüteceğiz. Bakanlık, valilik, kaymakamlık ve belediye koordineli olarak yürüteceğiz” diye konuştu.