Kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçerek yasalaşan kanunla ilgili tartışmalar sürüyor. İnternet haber siteleri ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören düzenleme, iktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat'ın da gündemindeydi.
Üst düzey bir kaynağının "Dünyada istihbarat örgütleri sosyal medya üzerinden ülkelerde psikolojik harekât yürütüyor. Bunu her devlet gibi bizim devletimiz de önlemeli", "Örneğin bir ilçede yangın çıkıyor, o yangından daha büyüğü bazı çevrelerce sosyal medyada çıkarılıyor", "Yalan içeriklerin yayımı ile kişilik hakları zedeleniyor; küfürler havada uçuşuyor" gibi ifadelerle yasayı savunduğunu dile getiren gazeteci, WhatsApp gruplarıyla ilgili endişesini de şöyle dile getirdi:
'WHATSAPP GRUBUNDA YAZILANLARIN EKRAN GÖRÜNTÜSÜ ALINABİLİR, ŞİKAYET EDİLEBİLİR'
"(...) Bu bakış açısına ben de katılıyorum. Ancak 'anlık mesajlaşma uygulamaları gibi şebekeler üstü hizmetlere ilişkin gerekli düzenlemeleri içeren' madde, keyfi uygulamaya açık. Neden mi?
Örneğin ben bir WhatsApp grubundayım. O grupta yazılanlardan ekran görüntüsü alabilirim. Küfür, hakaret var ise 'Al ve ilgilisine gönder, şikâyet et' diyebilirsiniz. Ama ya bu istismar edilirse? Üst düzey siyasi kaynağım bunu; 'Günlük hayatta nasılsak sosyal medya ya da anlık mesajlaşmada da öyle olmak gerekmez mi?' sorusuyla yanıtladı. Yine de istismara çok açık. Benim güldüğüm bir videoya bir partili gülmeyebilir, şikâyet edilebilirim, hâkim de gülmezse yandık."