GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Eylül 2023 Cuma 14:04

Sağlık emekçilerinin yemek isyanı!

İzmir'deki hastanelerde özel yemek firmalarının kalitesiz hizmet verdiği gerekçesiyle eylemler gerçekleştirildi. Sağlık çalışanları, Buca Seyfi Demirsoy, Tepecik Eğitim Araştırma ve Alsancak Devlet hastanelerinde yaşadıkları sorunları duyurmak için eylem yaptı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası öncülüğünde İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy,Tepecik Eğitim Araştırma, Alsancak Devlet hastanelerinde yemeklerin özel ve mafya vari şirketlerle kalitesiz hizmet verilmesi protesto edildi. 

''Yemekhanelerde özelleştirmelere son verilsin'', ''Sağlıklı ve doyurucu beslenme haktır'' şeklinde dövizler taşıyan sağlık emekçileri adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

''Sağlık hizmeti üretiminde önemli rol oynayan çalışanların sağlığı ve iş güvenliği; yaptıkları işe göre gerekli besinleri, miktar ve kalite olarak yeterince almaları ile mümkündür. İyi beslenemeyen çalışanların sağlığı bozulmakta, iş kazası riski artmakta, üretim, verimlilik ve performansları önemli ölçüde azalmaktadır. Genellikle evinde de yeterince beslenemeyen sağlık ve sosyal hizmet emekçileri uzun saatler ve artan iş yükü koşullarında işyerinde de iyi beslenememektedirler.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin iş yerlerinde yeterli ve dengeli beslenmesi en temel çalışma haklarından olmasına rağmen bu hakları yıllarca gasp edilmiş ve pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenme olanakları tamamen ortadan kalkmış, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinde yemek ve beslenme hizmetlerinin maliyeti arttıran bir kalem olarak ele alınması basına ve kamuoyuna yansımıştı. Sağlığı koruması gereken kurumlarda bile yeterli ve dengeli beslenme koşullarının sağlanamaması ülkenin diğer emekçilerinin ve klinikte yatarak tedavi olan hasta ve refakatçilerin beslenme koşullarının da irdelenmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır. 

''YEMEKHANELERİ BOYKOT EDİYORUZ''

Sağlık emekçilerinin mali ve özlük hakları ihlal edilip emekleri sömürülürken bir taraftan hastane yönetimi/idarecilerinin hastanelerin ekonomik darlıktan çıkış yolu olarak yemeklerden tasarruf etme eğiliminde olmaları ya da eksiklikler ve taleplere karşı duyarsız kalmaları sağlık emekçilerini değersizleştirme ve yok sayma eğilimini ortaya koymaktadır. Bu eğilim gıda fiyatlarındaki artışla birlikte sağlık emekçilerine çalışırken protein değeri, içindeki kurtlardan ibaret olan âdete ortaçağ koşullarında emekçilere reva görülen beslenme koşulları dayatmasına dönüşmüştür. SES olarak bu sorunu görünür kılmak için daha öncede eylemler, anketler, imza kampanyaları örgütledik. Konuyla ilgili olarak Diyarbakır şubemiz boykot düzenlemiş ve mafyalaşan yemek şirketleri işyeri temsilcimizi yemekhanede silahla yaralanmıştı. Yine çeşitli illerde bu soruna dikkat çekmek isteyen temsilcilerimiz, yemek firmaları tarafından tehdit edilmişlerdi. Bu gelişmeler olurken Sağlık Bakanlığı gözünü kulağını kapatmış şu an olduğu gibi izlemekle yetinmişti. Bu sessizliği, vurdumduymazlığı yemekhaneleri boykot ederek bozuyor ve tüm halkımızın sorunun giderilmesi için bizi desteklemesini bekliyoruz. 

SORUN TEKELLEŞME
Sorunun asıl nedeni yemekhane hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılmasıdır. Sektörde adeta tekelleşen belirli yemek firmaları tarafından yetersiz ve nitelikten çok uzak bir biçimde sunulan yemek ve beslenme hizmetleri sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşullarının ihtiyacını karşılamamaktadır. Çeteleşen, tekelleşen bu firmaların ihale yolsuzlukları iki hafta önce yayınlanan Sayıştay raporunda 15 sayfalık bir bölümde yer almıştı. Bu nedenle bizlerden alınan vergilerle karlarına kar katarken bizi aç bırakan özel sektörce sunulan yemek ve beslenme hizmetleri eskiden olduğu gibi kamu tarafından sunulmalı ve aşağıdaki taleplerimiz karşılanmalıdır.''

Açıklamada sağlık çalışanlarının talepleri şu şekilde sıralandı;

1.Toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde ‘’işyerinde verilen yemekler çalışanların çalıştıkları işe göre  gereksinim duydukları enerjinin yarısını karşılayacak yeterlilikte olmalıdır’’ kuralına uygun düzenlenmelidir.
2.Hastanelerde yemek hizmetleri, kar amacı güden özel şirketlerin elinden alınarak devlet eliyle verilmelidir.

3.Yemekhanede özel şirkette çalışan tüm taşeron işçilerin, kadrolu güvenceli istihdamları sağlanmalıdır.

4.Hijyen kurallarına uygun, yeterli miktarda , kaliteli sağlıklı öğünler çıkarılmalıdır.

5.Hastalara, hastalıklarına uygun çeşitlilik ve doyurucu miktarda öğünler olmalıdır.

6.Hastaların kullandığı çatal kaşık ve tabaklar ; sağlıksız yemekte kırılan plastikler değil  sağlık koşullarına uygun olanlardan olmalıdır.

7.Radyasyonlu alanlar gibi ağır ve tehlikeli yerde çalışan sağlık emekçileri için diyetisyen ve çalışan temsilcileri ile ortak ara öğün de içeren diyet listeleri düzenlenmelidir.

8.Hastanelerde çalışanların ve hastaların içme suyu sorunu çözülmeli ve kliniklere su arıtma cihazları konulmalıdır.

9.Kişiye özel vegan ve vejetaryen diyetler yapılmalıdır.