GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Aralık 2021 Cumartesi 16:04

Sağlık çalışanlarından İzmir mitingi...

İzmir'de sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için miting yaptı. Yağmur altında yapılan ve çevre illerden de katılımın olduğu mitingde İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Mücadelemiz yönetmelik geri çekilene dek sürdürülecektir" dedi. Alandaki sağlık çalışanları da TBMM'de kabul edilen ek gösterge zammının sadece hekimlere yönelik olmasına tepki gösterdi.

SONKALEİZMİR-İzmir Gündoğdu Meydanı'nda toplanan sağlık çalışanları, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve hükümete çağrı yaptı. Mitinge İzmir Sağlık Platformunu oluşturan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık- İş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED) , İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD) destek verdi.



"Emek bizim, söz bizim", "Sağlık haktır satılamaz" "Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz", "Yeter Fahrettin bizi kahrettin" yazılı dövizler taşıyan sağlık çalışanları, ek gösterge zammı öngören ve TBMM'de kabul edilen teklifin sadece hekimlerle sınırlı tutulmasına da tepki gösterdi.



"SAĞLIK EKİP İŞİDİR"

Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Her gün 200'e yakın vatandaşımızı önlenebilir bir hastalıktan kaybederken, bir yandan ülke tarihinin en büyük ekonomik ve siyasal krizlerinden birini yaşıyoruz. Sağlık bütçe görüşmeleri sırasında tüm sağlık emekçilerini eşitlikle kapsamayan, kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık emekçilerini görmeyen bir düzenleme TBMM gündemine geldi. Üniversiteler, aile sağlığı merkezlerindeki ve BAĞ-KUR, SSK'lı hekimlerle birlikte diğer tüm sağlık çalışanlarını kapsam dışında bırakan, emekli hekimler arasındaki eşitsizliği derinleştiren bu düzenleme adaletsizdir. Hekimi, hemşiresi, temizlik işçisiyle sağlık bir ekip işidir. Tüm toplum da olduğu gibi, sağlık emekçilerinin de ekonomik krizin etkilerini yoğun olarak hissettikleri bir dönemde tüm sağlık emekçilerine insanca yaşayacak emekliliğe yansıyan temel bir ücret talep ediyoruz."



"SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİNE BAĞLI KÖLELİK SİSTEMİ"

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde aile hekimleri üzerindeki baskısını artıran, iş güvenliğini ortadan kaldıran, birçok özlük haklarını yok sayan birçok taraf var. Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı kölelik sistemine taşınmıştır.. Yönetmelik ekinde ihtar uygulanacak 40 fiil sıralandı. Herhangi bir fiilin ikinci ve devam eden ihlallerinde, ihtar puanı iki kat olarak uygulanacak. Sağlık il müdürlüklerinin kuracağı komisyonlar, ilgili ihtar cetvelindeki fiillerden 5 kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde aile hekim ve hemşirelerin sözleşmeleri feshedilebilecek. Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir. Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan sözleşme, tüm maddeleriyle derhal geri çekilsin! İş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretleri ve kazanılmış hakları gasp eden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğüne yasak getiren ‘ceza yönetmeliğine’ karşı mücadelemiz yönetmelik geri çekilene dek sürdürülecektir."

"AÇLIK SINIRINDA MAAŞ ALIYORUZ"

Gündoğdu Meydanı'nda yağışlı havaya rağmen toplanan sağlık çalışanları da Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesini istedi. SONKALE'ye konuşan sağlık çalışanlarından Ayşegül Durgut, "Açlık sınırında maaş alıyoruz. Pandemiyle bir sürü görev eklendi. Aile hekimliği sistemi görmezden gelindi. Bu yönetmelik geri çekilerek bizim de fikrimiz alınarak yeniden yapılmalı" dedi.

"BİRLİK OLURSAK BAŞARABİLİRİZ"

Bir başka sağlık çalışanı Gülizar Şevik, "Hep birlikte olursak bir şeyleri başarabiliriz. İnşallah bizi duyarlar. Sadece hekimlere yönelik bir iyileştirme var. Aile sağlığı çalışanlarını görmüyorlar. Biz birinci basamağız. Her şey bizden başlıyor. Biz bir şeyleri doğru yapmazsak üst kısımlar daha da zorlanır" diye konuştu.

Eylem İyidir, "Mücadele için buradayız. Emeğimizin karşılığını alacağımızı düşünüyorum" derken, Diren Doğan, "Ceza yönetmeliğine karşıyız. Haklarımızı alacağımıza inanıyoruz. Vazgeçmiyoruz, susmuyoruz. Hekimler zammın çok daha fazlasını hak ediyorlar. Biz 'Hekimler niye alıyor' demiyoruz. Bizim problemimiz bize niye verilmedi" yorumunu yaptı.