GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Kasım 2020 Perşembe 19:33

SGK'dan pandemi kahramanlarını üzen karar! TEŞEKKÜR BEKLERKEN ŞOK...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü, koronavirüse yakalanan çalışanlara sağlık hizmeti verirken virüs kapan ve sonrasında yaşamını yitiren işyeri hekimi Muharrem İdiz'in ölümünün "meslek hastalığı" olarak değerlendirilmesi talebini reddetti. Karara tepki gösteren İzmir Tabip Odası, pandemiyle mücadelede en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları ve yakınlarının yaşadığı mağduriyetin daha da artırıldığını savundu.

SONKALEİZMİR- İzmir Tabip Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Covid-19'a bağlı olarak yaşamını yitiren aile hekimi Muharrem İdiz'in yakınlarınca 5 Mayıs 2020 tarihinde SGK İzmir İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuldu. Başvuruda, ölümün meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi ve yakınlarına ölüm geliri bağlanması talebi iletildi. Ancak, SGK İl Müdürlüğü'nce yapılan inceleme aylar sürdü. Aylar sonra sonuçlanan incelemenin ardından SGK tarafından verilen yanıtta "Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları Listesi'nde Covid-19 hastalığının olmadığı" belirtildi. Bu nedenle hekimin ölümünün meslek hastalığı kabul edilmediği bildirildi.

(Fotoğrafta: İzmir'deki pandemiyle mücadelenin ilk aylarında işyeri hekimi Muharrem İdiz'in ölümü büyük üzüntü yaratmıştı)

MAĞDURİYET DAHA DA ARTIRILDI..

SGK'nın bu kararı, koronavirüs salgınıyla mücadele ederken yaşamını yitiren doktorun ailesinde şok etkisi yarattı. Karara tepki gösteren İzmir Tabip Odası, pandemiyle mücadelede en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları ve yakınlarının yaşadığı mağduriyetin daha da artırıldığını savundu.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu'nun imzasını taşıyan açıklamada şöyle denildi: "Covid-19 olarak tanımlanan bir hastalığın henüz tarif edilmediği bir dönemdeki mevzuattan hareketle bu şekilde yanıt verilmesi hatalı ve traji-komik bir yaklaşımdır. Mevzuat, idari bir düzenleme ile Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmasına izin vermektedir. İdarenin bir düzenleme yaparak bu sorunu çözmesi yerine sağlık çalışanlarına engel çıkarması sosyal hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanları, Covid-19 pandemisi ile mücadele en ön safta görev yapan meslek grubudur. Covid-19 nedeniyle neredeyse her gün bir meslektaşımız ve sağlık çalışanı vefat etmektedir.  Covid-19 ‘un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimiz, pandeminin başladığı günden bu yana TTB ve Tabip Odaları tarafından ısrarla ifade edilmektedir. Ancak bugüne kadar yöneticilerin bu konuda sessiz ve hareketsiz kalması, Pandemi ile mücadelede en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının ve yakınlarının yaşadığı mağduriyeti daha da artırmıştır. Bu nedenle, Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimiz kabul edilene kadar mesleki ve hukuki mücadelemiz devam edecektir."