GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Ekim 2022 Çarşamba 12:11

Prof. Dr. Naci Görür'den güneş tutulması açıklaması!

Gözle görülür bir şekilde güneş tutulmasının 25 Ekim'de gerçekleşmesi bekleniyor. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de güneş tutulmasının gerçekleştiğini söyleyen vatandaşlar Prof. Dr. Naci Görür'ü soru yağmuruna tuttu.  

25 Ekim'de gözle görülür bir şekilde güneş tutulmasının gerçekleşmesi bekleniyor. 1999'daki deprem felaketinden önce de güneş tutulması olduğunu söyleyen vatandaşlar Prof. Dr. Naci Görür'ü soru yağmuruna tuttu. 

Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada güneş tutulması sırasında ay ve güneşin dünya üzerine çekim kuvveti uyguladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

''Arkadaşlar, ay ve güneş tutulmasının kimi faylarda tetiklemeye yol açabileceği konusunu çok tartıştınız. Bilimsel bir konu hakkında bazı arkadaşlarımızın rastgele konuşması beni üzdü. Bu konu “Ben böyle düşünüyorum” diyebileceğiniz birşey değil. 

Ay ve güneş dünya üzerine çekim kuvveti uygular. Hidrosferde ve litosferde gelgit gibi harekelere neden olur. Litosferdeki harekete ‘yerkabuğu gelgiti’ (Earth tides) deriz. Litosfereki bu gelgit stres doygunluğuna ulaşmış faylarda tetiklenmeye neden olabilir. Bu illa da Marmara’da veya şurada olacak demek değildir. Bu yazdığım konu hakkında yüzlerce çalışma ve makale vardır. Bunu bilmenizin size ne zararı olur? Neden bilimde bile cepheleşiyorsunuz. Bunu tekrar şunun için yazdım. Ben tweeterı insanımızı depremle ilgili bilgi ve bilinçlendirmek için kullanıyorum tartışmak, dedikoduiçin değil. Lütfen bu anlayışta olmayan veya başka niyeti olan arkadaşlarımız varsa bizi takip etmeyi bıraksınlar.''