GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Ağustos 2022 Çarşamba 10:55

Piri Reis doğanın yükünü hafifletecek

Özel Piri Reis Okulları kurduğu güneş enerjisi santrali (GES) ile yeni öğretim yılına kendi enerjisini kendi üreterek başlayacak. Karbon ayak izini yıllık 238 bin kilogram eşdeğerinde karbondioksit azaltacak okul her yıl 25 bin 500 ağacın oksijen üretmek için yaptığı işi hafifletmiş olacak.

Başta çevre olmak üzere evrensel sorunlar ile ilgili projeler geliştirip eğitim müfredatına entegre ederek öğrencilerinde farkındalık yaratmayı amaçlayan Özel Piri Reis Okulları, 2022- 2023 Eğitim ve Öğretim Yılına ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kendi üreterek girecek. Güzelbahçe ve Karşıyaka’da bulunan kampüslerini güneş enerji panelleri ile donatarak toplam 160 kw gücünde iki güneş enerji santrali (GES) kuran Özel Piri Reis Okulları, karbon ayak izini yıllık 238 bin kilogram eşdeğerinde karbondioksit azaltarak ortalama büyüklükteki 25 bin 500 ağacın bir yıl içinde karbondioksidi oksijene dönüştürmek için yaptığı işi hafifleterek doğaya katkı sağlayacak.

428 güneş paneli

Özel Piri Reis Okullarının kendi enerjisini üreten az sayıdaki öncü okuldan biri olmasını sağlayan projenin çalışmaları okulların kapanması ile başladı. Okulların yıllık elektrik enerjisi ihtiyacının hesaplanması ve gerekli izinlerin alınmasının ardından Güzelbahçe’de bulunan okul binasına 100 kw güç üretecek 280, Karşıyaka’da bulunan okul binasına ise 60 kw güç üretecek 148 olmak üzere toplamda 428 güneş enerjisi panelinin montajı yapıldı.

Çevre için çalışmaya devam

Çevresine duyarlı, öğrendikleri yabancı dilleri üst düzeyde kullanabilen, iyi eğitim almış dünya vatandaşı bireyler yetiştirmeyi öncelikli hedef olarak benimsediklerini söyleyen Özel Piri Reis Okulları Genel Müdürü Sabrina Ataseven, “Okulumuzun kuruluş ilkeleri ışığında her Piri Reislinin bir doğa koruyucusu olması, yeryüzünde yaşayan tüm canlılara saygı duyması için sürekli olarak yeni projeler üretiyoruz. GES Projesi de aslında bunun bir sonucu. Bir yandan proje üretirken diğer yandan yetiştirdiğimiz öğrencilere örnek olmamız gerekiyor. Bu yatırımı yapmamızın temelinde enerjiye olan ihtiyacın her gün artmasından çok somut bir uygulama ile kurum olarak öğrencilerimize liderlik etmek. Bir ağaç bir yıl içinde 11 kilogram eşdeğerinde karbondioksidi oksijene çeviriyor. Yaptığımız yatırımın sonucunda 25 bin 500 ağacın yıllık iş yükünü hafifleterek doğanın da tasarruf etmesini sağlamış olacağız” dedi.

Geçen yıl uygulanmaya başlanan Sürdürülebilir Yaşam Projesi’nin bu öğretim yılında da Güzelbahçe ve Karşıyaka kampüslerinin eşgüdümlü çalışmasıyla devam edeceğini sözlerine ekleyen Ataseven, “Biz kurum olarak çok uzun süredir enerjiden kağıt kullanımına hatta gönderdiğimiz e-maillerin yaratacağı dijital kirliliğe kadar dünyaya olumsuz yansıyacak şeyleri en aza indirmeye gayret ediyoruz. Sürdürülebilir Yaşam Projesi kapsamında bu yıl bir adım daha ileri gidip yaptığımız çalışmaları ortaokul öğrencilerimiz aracılığı ile dünya ile paylaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.