GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Haziran 2021 Pazar 10:01

Pandemide şeftali ihracatında büyük artış

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin şeftali ve nektarin ihracatının miktar bazında yüzde 57 arttığını bildirdi.

Şeftali üretiminin önemli merkezlerinden İzmir'in Selçuk İlçesi'nde hasat töreni yapıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, şeftali üreticisi Yaşar Erdallı'nın bahçesinde düzenlenen şeftali hasadına katıldı. Selçuk'ta 16 bin dönümlük arazide 36 bin ton şeftali üretimi yapıldığını, üreticilerin sabaha karşı saat dörtten itibaren meşakkatli bir çalışma sonrasında şeftali hasadı yaptıklarını anlatan Vali Köşger, "2020 yılında şeftali ihracatından 154 milyon dolar döviz geliri elde ettik. 2021 yılında 170 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir ürün. Tarım ürünlerimizin ihracatından elde edilen dövizin tamamı ülkemize katma değer olarak kaldığı için ithalata dayalı ihracattan çok daha kıymetli. Tarım ürünleri üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum, tarım ürünlerimizi ihraç ederek ülkemize döviz kazandıran ihracatçılarımızı da kutluyorum" şeklinde konuştu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "Şeftali ve nektarin ihracatımız miktar bazında yüzde 57 artarken, döviz bazında yüzde 71 artış gösterdi. Bu da şeftali ve nektarinimizi Türk ihracatçımız daha katma değerli ihraç etti. Pandemi de bu süreci tetikledi. Şeftali ve nektarinimizi gece gündüz çalışarak üreten tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum" dedi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve beraberindekiler şeftali hasadından sonra Selçuk'ta 17 dönümlük arazide Üretici Mustafa Atınç tarafından 2020 yılı Eylül ayında oluşturulan Muz serasını ziyaret etti. Ziyarette Mustafa Atınç, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in 2020 yılı Eylül ayında muz serasında diktiği muz ağacının dikimi sırasında çekilmiş bir fotoğrafı Vali Köşger'e hediye etti.