GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Kasım 2021 Çarşamba 10:46

Oto sanayide yedek parça krizi...

Dolardaki artış ile birlikte oto yedek parça fiyatlarında hızlanan yükseliş, esnaf ve yurttaşı zor durumda bıraktı. Sıfır yedek parçalardaki artış, sektörde ikinci el piyasası oluşmasına neden olurken esnaf da müşteri de duruma tepki gösterdi. İzmir Karabağlar Sanayi Sitesi'ndeki oto sanayi esnafı, "Sıfır parça bin liraysa çıkması 300 lira. Garanti veremiyoruz, müşteri mecburen kabul ediyor ama sonra mağdur oluyor. Yarınımızı göremiyoruz. 10 lira kazanıyorsak bu şimdi 3 liraya düştü" dedi.

SONKALEİZMİR (ÖZEL) - Otomotiv sektöründeki kura bağlı fiyat artışı yedek parça fiyatlarını aşırı derecede yükseltti. Sıfır yedek parça fiyatlarındaki tırmanış nedeniyle sektörde ikinci el piyasası oluştu. İzmir'de Karabağlar Sanayi Sitesi esnafı, yedek parçada ikinci elin düşük maliyet nedeniyle rağbet görmeye başladığını ancak bunun da farklı mağduriyetler yarattığını söyledi.



SONKALE'ye konuşan sanayi sitesi esnafı, "Eskiden 10 lira kazanıyorsak bu şimdi 3 liraya düştü. Artık yarınımızı bile göremiyoruz. Müşteri de mağdur oluyor" diye tepki gösterdi.

"MÜŞTERİ, YOLDA KALINCAYA KADAR ARACINI KULLANMAYA ÇALIŞIYOR"

İzmir'de 26 yıldır oto sanayi esnafı olduğunu belirten Serdar Öksüz, sürekli gelen zamlar nedeniyle müşteriye fiyat veremez duruma geldiklerini söyledi. Öksüz şöyle konuştu:

"Esnafımızın durumu hiç iyi değil. Bugün aldığımız 100 liralık parça, 1 gün sonra 150 lira, 2 gün sonra 300 lira. Müşteri mağdur, biz mağduruz. Çaresiz kalıyoruz, fiyat vermekten çekiniyoruz müşterilerimize. İnsanlar yolda kalıncaya kadar arabalarını kullanmaya çalışıyorlar. Bazen müşterimize liste yapıyoruz. 'Gidin kendiniz yedek parçadan alın gelin' diyoruz. Çoğu zaman 'Fiyatlar çok yüksek, bunu yaptıramayız. Araba evin önünde yatsın' diyorlar. İkinci el piyasası oluştu. Parçalar çok pahalılaştığı için herkes ikinci ele rağbet gösteriyor. Sıfır parça bin liraysa, çıkmasını 300 liraya alıyor, idare edecek kadar kullanıyor. 6 ay giden var, 3 ayda bozulan var. Tabi bozulduğunda çıkma parçacı onu geri almıyor. Müşteriler mağdur oluyor. Yürüyen aksamda yedek parça tehlikeli olabilir. Bu gidişle arabaları evlerine kapatacaklar. Eskiden periyodik bakıma geliyorlardı şimdi ona da gelemiyorlar. 300 liraya aldığımız akü 600 liraya ulaştı. Fiyatlar çok arttı."



"ÇIKMADA GARANTİ VEREMİYORUZ"

1978'den bu yana egzozcu olduğunu söyleyen Ertan Altınelmalı da şunları söyledi:

"Esnafın hali harap. Müşteriye fiyat vermeye korkuyoruz. Sektörde her şey dolar üzerine. Fiyatlar haddinden fazla arttı. Şu anda bir sene önce 300 lira olan parça 650-700 lira. Taktığımız malzemeyi aynı fiyattan biz geri alamıyoruz. Bu da müşteriye yansıyor. Müşteri tepki veriyor, itiraz ediyor. Kredi kartına taksit isteyenler oluyor. Bu sefer bankalar bizden komisyon kesiyor. Esnafın kazancı çok düştü. 10 lira kazanıyorsak bu şimdilerde 3 liraya düştü. Vergi, sigorta hepsi almış başını gidiyor. Mecburen ikinci ele yöneliyoruz. Onda garanti vermiyoruz. Sıfırda iki yıl garanti varsa çıkmada 15 gün ya da bir ay garanti veriyoruz. Müşteri mecburen kabul ediyor çünkü alım gücü yok. Mesela dün bir müşterim geldi. Egzozun yarısı yoktu. Parça koydum yama yaptım öyle gönderdim."



"CEBİMİZE PARA KOYAMIYORUZ"

30 yıldır oto cam sektöründe çalıştığını belirten Gökhan Ercan ise "Yarınımızı göremiyoruz. Bir saat önce zam geldiğini söylediler. 2 ay önce bir zam daha olmuştu. Ondan da 3 ay önce yine zam olmuştu. Artık ne olacağını bilmiyoruz. Zamları direkt müşteriye yansıtamıyoruz. Servislerle çalıştığımız için işçiliklerimizi de artıramıyoruz. Kullandığımız malzemeler dolara ve euroya endeksli olduğu için kötü etkileniyoruz. Müşteri bize camın ikinci elini soruyor. Biz de hurdacılara yönlendiriyoruz. Zaten hurdacıdaki fiyatlarla bizdeki aynı. Şu an günü kurtarıyoruz onun haricinde bir şey yapamıyoruz. 6 çalışanım var. Ucu ucuna gidiyoruz. Cebimize para koymuyoruz" diye konuştu.