GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Temmuz 2024 Pazartesi 18:09

Ötanazi yasasında flaş gelişme... Geri çekiliyor!

Sokak hayvanlarına "ötanazi" yolunu açan kanun teklifinin görüşmelerine bugün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam ediliyor. "Ötanazi" kelimesinin yasa teklifinden çıkarılacağı öğrenildi. Ötanazi yapma şartları veterinerlik kanuna dayandırılacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine bugün kaldığı yerden devam ediyor.

Görüşmeler devam ederken “ötanazi” kelimesinin yasadan çıkarıldığı öğrenildi.

Teklifin ilgili bölümüne “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi eklendi.

Ancak bu ifadenin çıkarılması, hayvanlara ötanazi uygulanmayacağı anlamına gelmiyor. Eklenen ifade ile veterinerlerin uygun görmesi durumunda hayvanlara ötanazi yapılabileceği belirtiliyor.

GÖRÜŞMELERDE GERGİNLİK

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda yapılan görüşmelere hayvan hakları savunucuları alınmamıştı. Salonda çıkan gerginlik sonrasında salon girişinde sloganlar atıldığı görülmüştü. 

Komisyon toplantı salonuna giden koridorda görevliler yoğun güvenlik önlemi almış, koridordaki televizyon kaldırılmıştı.

Muhalefet milletvekilleri, bazı hayvan hakları derneklerinin temsilcileri ile bazı hukukçuların toplantıya alınmasını talep etmişti. 

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın talebi üzerine veteriner hekimleri temsilen bir veterinerin toplantıya alındığını belirterek, "Maddelere geçtik ve şu anda kanun teklifinin maddelerini görüşüyoruz. Geneli üzerindeki görüşmelerde bu sözünü etmiş olduğunuz bütün STK'ların, odaların veyahut baroların bunların konuşmalarını sağladık. Buna birlikte karar verdik ve yaptık. Sizden istirhamım bizim yol almamız gerekir" demişti.