GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Ocak 2025 Pazar 14:06

Necati Cumalı Urla’da anıldı...

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Necati Cumalı, ölüm yıldönümünde Urla’da düzenlenen anlamlı bir etkinlikle anıldı. Etkinlikte edebiyatçının Urla sevgisi ve eserlerinin önemi vurgulandı

Urla Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Urla Kültür Sanat Elçileri Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’nde gerçekleştirildi. Programa Urla Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Mesut Önen, Başkan Yardımcısı Oya Atila, Başkan Yardımcısı Melis Ölçüm Şaşmaz, geçmiş dönem Belediye Başkanı Bülent Baratalı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Urla Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Mesut Önen, Necati Cumalı’nın Urla’ya duyduğu sevgiyi ve eserlerine yansıttığı zengin detayları dile getirdi.

URLA’DAN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEMİŞTİR

Prof. Dr. Önen, Cumalı’nın eserlerinde Urla’yı çok iyi betimlediğini belirterek şunları söyledi: “Necati Cumalı hepimizin bildiği gibi romanlarında 1950-57 yıllarında o dönemin Urlası'nı, köy ve kasaba yaşamını, fakirliği ve zenginliği, komşular arasındaki ilişkileri, tarlalarda çalışan insanları, anlaşmazlıkları çok etkileyici bir şekilde kaleme almıştır. Bunları eserlerinde çok iyi betimlemiş ve Urla’yı her zaman romanlarında ön planda tutmuştur. Dünyanın birçok yerini görmesine rağmen Necati Cumalı Urla’dan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Kendisi, ‘Benim güzel Urlam, Yeşil Urlam. Oraya yılda bir kere gitmezsem büyük bir eksiklik duyarım, mutlaka gitmem gerekir’ diyerek Urla’ya olan bağlılığını ifade etmiştir. Eserlerinde tütünü, tütün işçilerini, tütün tarlalarındaki olayları ve işçilerin hayatlarını, gerçek kişilere ve olaylara dayanarak anlatmıştır. Hatta bir söyleşisinde ‘Makedonya 1900 dışında yazdığım her eser gerçek olaylardan ve kişilerden esinlenmiştir’ demiştir. Romanlarında Urla’nın Zafer Caddesi, Şehit Kemal, Karakol, Malgaca Pazarı, Park Kahvesi ve lokantalar gibi mekanlarını ayrıntılı bir şekilde tasvir etmiştir.”

MİRASINI YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Prof. Dr. Önen, Cumalı’nın eserlerinin sadece edebiyatımızın değil, aynı zamanda sinema tarihimizin de önemli yapı taşlarından biri olduğuna da dikkat çekerek, “1964’te ‘Susuz Yaz’ filmiyle Almanya’da Altın Ayı ödülünü kazanmış ve Türkiye’nin uluslararası camiada bir filmle kazandığı ilk ödül olmuştur. Cannes Film Festivali’nde de ödül almıştır. Bu değerli yazarımızı ve Urla’da yaşamış diğer edebiyatçılarımızı, Yorgo Seferis’ten Neyzen Tevfik’e kadar, hem ölenleri hem yaşayanları genç nesillere tanıtmak ve anmak bizim en büyük görevimizdir. Bu etkinlikleri artırarak ve daha geniş kitlelere ulaşarak Necati Cumalı’nın mirasını yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

ŞİİRLERLE ANILDI

Etkinlikte Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şubesi’nden Erdoğan Karabıyık, Necati Cumalı’nın “Güneş Delisi” şiirini seslendirdi. Geçmiş dönem Urla Belediye Başkanı Bülent Baratalı ise yazarın cumhuriyetçi ve devrimci yönünü vurguladığı “Selam” şiirini okudu.

VEFA PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’nde uzun yıllar görev yapan ve geçtiğimiz günlerde emekliye ayrılan Hülya Katıksız’a plaket takdim edildi. Plaketi, Urla Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Mesut Önen ve Başkan Yardımcısı Oya Atila sundu. Urla Belediye Konservatuarı’nın gerçekleştirdiği müzik dinletisiyle sona eren etkinlikte, Necati Cumalı’nın edebi mirası ve Urla’ya olan katkıları bir kez daha hatırlandı.