GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mayıs 2023 Çarşamba 12:41

Narlıdere Metrosu'nda tarihi gün... Test sürüşü yapıldı!

Fahrettin Altay - Narlıdere Metro hattı deneme sürüşü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından gerçekleştirdi. Soyer, İzmir'de U'ların olmadığını, M'lerin olduğunu ancak bundan sonra İzmir'e U'ların geleceğini kaydetti. Soyer, "İzmir'i demir ağlarla örmek istiyoruz" dedi. 

Narlıdere Metrosunun test sürüşü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve belediye bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Fahrettin Altay'dan metroya binen heyet, Şehitler İstasyonu'na kadar ilerledi. 

''KARARLILIK VE DİRENÇ MESELESİYDİ''
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şehitler İstasyonunda açıklamada bulunarak, "Buraya defalarca çizmelerle geldim ve bugün ilk defa normal ayakkabı ile geldik. Bin 100 kişi çalışan bu yerde pandemi de 900 kişi korona oldu. Onların  hem sağlıklarını korumaya devam etmek hem maaşlarını  ödeyebilmemiz çok zor bir süreçti. Ama bu süreçte GÜLERMAK A.Ş büyük bir destek gösterdi, hepsine çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim için başından beri bu bir kararlılık ve direnç meselesiydi. Pandemide, depremde bu işin durmadan devam etmesi kararlılığını yaşadık, bugünde meyvesini topladık. Her bir arkadaşımıza ayrı ayrı teşekkür ederim" dedi. 

MALİYETİ 285 MİLYON EURO!
Soyer, sözlerine şu şekilde devam etti; "253 Milyon Euro maliyet ile yola çıktık. 285 milyon Euro bulduk tamamlarken. Kendi öz kaynaklarıyla ve kendi  finansman kaynakları ile yapılan Türkiye’deki tek metro. İzmir’deki tüm metrolar Büyükşehir’in alın teri ve bilek hakkı ile yapılmıştır 14.5 kilometrelik tüneller, 7 İstasyon, 27 kilometrelik bir güzergah karayolu ile de 47 kilometreyi bulan bir yol. Otoparklar ile tüm detayları düşünülmüş bir metrodayız. Güzergahı vatandaşlarımızın kullanımına 9 Eylül’ de veya 29 Ekim olarak açmayı düşünüyoruz, başarabilirsek daha erken bir tarihte bitirmeyi hedefliyoruz.” 


“BUNDAN SONRA İZMİR’DE U’LAR OLACAK”
Soyer, "Bundan sonra İzmir de ‘U’ metroları göreceğiz bunun da bilincindeyiz. Bu İzmir'in son M'si olsun, bundan sonra U'lar gelsin İzmir'e istiyoruz. Çünkü kararlıyız İzmir'i demir ağlarla öreceğiz. Çok daha ekonomik, temiz, konforlu ve vatandaş için çok daha ucuz... İzmir'de çok yeni güzergahlarımız var, Gaziemir metrosu, onun projeleri, sondajları devam ediyor. Kemalpaşa Metrosu... Kısacası daha çok hattımız, güzergahımız var ve göreceksiniz bu şehirde zenginlerin, toplu taşımı tercih ettiği, yoksulların sadece araba almak peşinde koşmadığı, zenginlerin bile tercih ettiği ulaşım ağını İzmir'e kazandıracağız. Aşkla çalışmaya devam edeceğiz. İzmir'e hayırlı olsun, bu deneme seferimiz hepimizin gözünü yaşartan bir mutluluktu" ifadelerini kullandı.