GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Eylül 2019 Cuma 10:34

Narenciyede 'Büyük' tuzak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, narenciye üreticilerinin en önemli dertlerinden biri olan “Akdeniz Meyve Sineği” sorununa el attı. Kimyasal kullanmadan sinek sorununu çözerek narenciyenin verimini ve kalitesini arttıran “feromon tuzakları”, pilot bölge seçilen Seferihisar’ın Sığacak Mahallesi’ndeki narenciye üreticilerine dağıtıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte sağlıklı gıda üretimini teşvik etmek, ürün kalitesini ve verimini artırmak amacıyla üreticiye destekleme çalışmalarını sürdürüyor. Karaburun ve Foça’daki zeytin üreticilerinin ağaçlarını “zeytin sineği”nden korumak için “besi tuzağı şişesi” asarak zeytinin verimini ve kalitesini arttıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de narenciye üreticilerinin başına bela olan “Akdeniz Meyve Sineği” sorununu çözmek için kolları sıvadı.

Narenciye üretiminin yoğun olduğu İzmir Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi pilot bölge seçildi. Sığacık’taki binlerce ağacı, kimyasal madde kullanmadan bu zararlıya karşı korumak için 81 üreticiye 3 bin 732 adet  “feromon tuzağı” dağıtıldı. Kimyasal ilaç kalıntılarından arınmış, temiz ve güvenilir gıda üretimini sağlamak ve üreticinin gelirini arttırmak amacıyla çalıştıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, her zaman üreticinin yanında olduklarını söyleyerek uygulamanın yaygınlaştırılacağını ifade etti.  

Üretici mutlu

Doğru zamanda doğru uygulamanın yapılması için bilgi veren ve üreticiye destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden mandalina üreticileri Zehra Özinan ile Sabriye Evran, “Sinekten korunmak için mandalinalara ilaç veriyorduk. Bu doğal bir yöntem. Kaliteyi ve verimi arttıracağını düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği ile sineklerden kurtulacağız” diye konuştu.

Sinekler meyveyi nasıl etkiliyor?

Turunçgil üreticilerinin karşılarına çıkan en büyük zorluklardan biri Akdeniz Meyve Sineği. Dişi Akdeniz meyve sinekleri meyvelerin kabukları altına yumurtalarını bırakıyor ve bu yumurtalar birkaç gün içinde açılıyor. Larva, daha sonra meyve içinde beslenmeye başlar ve en son larva gelişim dönemine ulaştığında meyveden dışarı çıkar. Larva geliştikçe, meyve çürümeye başlar ve sonunda ağaçtan düşer. Yumurtlama gerçekleştikten sonra meyvelerin pazar değeri düşer. Akdeniz Meyve Sineği’nin meyve bahçelerinde yaptığı bu verim kaybına ek olarak, bu zararlı aynı zamanda ihracatçılar için de büyük bir tehdit. Zarara uğramış ürünler gümrüklerden geri çevriliyor, dolayısıyla büyük bir parasal kayıp da yaşanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı kimyasal mücadelenin insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkisini önlemek amacıyla bir biyoteknik yöntem olan feromon kullanılmasını öneriyor. Feromon tuzakları feromon emdirilmiş bir kapsül ile kapsüle gelen böceğin yakalanmasını sağlayan yapışkan bir tabladan oluşuyor. 120 gün etkisi olan tuzak hasada kadar ağaçlarda asılı kalıyor ve meyveleri koruyor.