GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Aralık 2023 Cuma 15:47

Merkez Bankası'ndan KKM kararı!

1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları ise vade sonunda yenilenmeyecek.

Merkez Bankası (TCMB), TL dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) için yeni hesap açılışlarını sonlandırdı ancak dövizden dönüşümlü KKM devam edecek.

TCMB'den bankalara gönderilen uygulama talimatına göre TL ile açılan KKM hesaplarının vade soru gelenler de yenilenemeyecek.

Bankalara giden yazıya göre, 1 Ocak 2024 tarihinden önce açılan ve vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesapların vade sonu ve diğer işlemleri, "Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı TCMB Tarafından Desteklenmesine İlişkin Uygulama Talimatı" ile yürütülecek.

Dövizden dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme işlemleri ise devam edecek.

BDDK verilerine göre KKM 3.4 trilyon TL rekoruna ulaştıktan sonra 22 Aralık itibarıyla 2.65 trilyon TL seviyesinde. KKM'nin para birimi dağılımına ilişkin bir veri bulunmasa da büyük bölümünü dövizden dönüşümlü mevduattan oluşuyor.


TCMB Eylül ayı sonunda TL ile açılan KKM hesaplarında getirinin politika faizi ile belirlenen alt sınırını kaldırmış, bu süreç TL ile açılan KKM cazibesini ve kullanımını daha da azaltmıştı. Read full story

TCMB bugün yayımladığı 2024 politika metininde de KKM hesaplarından TL hesaplara geçişin güçlenmesiyle bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme yapılacağını söyledi.