GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Mart 2023 Çarşamba 20:28

Merkez Bankası bol keseden!

Merkez Bankası yönetimi performans tazminatı adı altında çalışanlarına 2 ila 4 maaş para dağıttı. Aylığı 60 bin lira olan bir çalışanın cebine 240 bin lira ilave para girdi. Enflasyona yenilen Merkez Bankasının tazminatı hak edecek hangi performansı gösterdiği merak ediliyor.

Enflasyonla mücadele edip halkı hayat pahalılığından kurtarma görevini yerine getiremeyen Merkez Bankası, sanki enflasyon canavarının belini kırmış gibi çalışanlarına, ‘performans tazminatı adı altında 4 maaşa varan tutarlarda para dağıttı.

Önceki gün hesaplara yatan performans ödemesinin en alt düzeydeki personele 2'şer maaş, üst düzey personele 4'er maaş şeklinde uygulandı. Ankara'dan İstanbul'a taşınma sürecinde banka yönetimiyle anlaşamayan, bankaya dava açanlar ile taşeron kadrosunda bulunan personel performans tazminatından mahrum bırakıldı. Tazminat ödemesi, personele gönderilen mail mesajıyla iletildi. Mailde, yapılan ödemenin performans tazminatı hakkında olduğu bilgisi verildi.

100 BİN LİRA EK GELİR…

Para basma yetkisi bulunan Merkez Bankası'nda çalışanlara diğer kamu kurumlarının oldukça üzerinde maaş ödeniyor. Merkez Bankası'nda bir uzmanın 45-50 bin lira maaş aldığı, yöneticilerin maaşının ise 80 bin lirayı geçtiği ifade ediliyor. Buna göre 2 maaş performans tazminatı ödenen bir uzman, bu ay 50 bin liralık normal maaşının yanı sıra 100 bin lira da ek gelire kavuştu. Bankada aylığı 80 bin lira olan bir yöneticiye de 4 maaş tazminat sağlandığı için ilave olarak 320 bin lira performans ödemesi yapıldı.

Merkez Bankalarının başarılı performans gösterip gösteremedikleri genelde enflasyonla mücadelede elde ettikleri sonuçlara göre değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ekonomide güvensizliğe yol açtığı gibi halkı sürekli zamlarla karşı karşıya bıraktığı için merkez bankaları tarafından öncelikli mücadele alanı olarak görülüyor. Merkez bankaları, enflasyon canavarıyla mücadele konusunda en etkili silah olarak ise faizi kullanıyor. Modern merkez bankaları, iktidarların enflasyona yol açacak seçim yatırımları ve benzeri popülist uygulamalarının ileride hayat pahalılığına dönüşmesini önlemek için, iktidarların tepkisini dikkate bile almadan faiz silahını çekip fiyat artışlarını dizginlemeye çalışıyor.

Merkez Bankalarının elde ettiği yüksek karlar ise olumlu performans olarak değerlendirilmediği gibi, ekonominin kötü yönetildiğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Enflasyonla mücadele silahlarını doğru kullanamadığı, enflasyondaki artışa seyirci kaldığı eleştirileri yapılan Merkez Bankasının tazminatı hak edecek hangi performansı gösterdiği merak ediliyor. SÖZCÜ