GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Aralık 2020 Salı 12:38

Mavişehir'de aslında ne oldu!

Karşıyaka Mavişehir'de 4 gündür süren yağmur, sahil şeridini sular altında bıraktı. Lodosla kabaran deniz, taşkınla birleşti. Bazı sitelerin otoparkındaki otomobiller sular içinde kaldı. Ortaya çıkan çarpıcı manzaranın ardından bölgenin altyapısı ve yapılaşma başlangıcı tekrar gündeme geldi. Sorunun İzmir Büyükşehir'de Burhan Özfatura, Karşıyaka'da ise Kemal Baysak'ın başkanlıkları dönemine dayandığı belirlendi.

SONKALEİZMİR- İzmir'in yapılaşma süreci en çok tartışılan yerlerinden Karşıyaka Mavişehir'deki süreç 1990'lı yıllarda başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 1995 yılında Emlak Bankası tarafından yapımına başlanan Mavişehir İkinci Etap Konutları'nın yağmur suyu projeleri Emlak Bankası tarafından İZSU’ya onay için gönderildi ve 17 Temmuz 1996’da onaylandı. Yani Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde...

Projede öngörülen yol kodları +1,70 metre ile +1,45 metre arasında yer alması gerekirken, hali hazır durumda su baskınına maruz kalan kimi bölgelerde yol kodunun +0,40 metreye kadar düştüğü görüldü. Yani olması gereken kottan 1 metre daha aşağıda...

Yine Emlak Bankası tarafından bu alanda yapılan yağmur suyu kanallarının da denize uygun deşarj kotlarında yapılmadığı dikkati çekti. Yağışsız dönemlerde bile deniz seviyesinin med-cezir hareketlerinde veya açıktan karaya doğru esen şiddetli güney rüzgarlarında kabarması +0,70 metre kotuna kadar yükselmesi ayrıca sorun yaşatıyordu...

İZSU, BAĞLANTI YAPMADI...

Dolayısıyla İZSU projelere uyulmadığı için bu binaların kanal bağlantılarını yapmadı. Ancak, Kemal Baysak'ın başkanlığını yürüttüğü o dönemin Karşıyaka Belediyesi, bu konutlara kanal bağlantısı evrakı olmadan oturma izni verdi. Bugün yaşanan sorun da 1997 yılına uzanan bu yanlıştan kaynaklandı.

BU SORUNLAR YAŞANMAYACAKTI...

O dönemde İZSU’nun isteğine uygun hareket edilmiş olsaydı, bu sorunla da karşılaşılmayacaktı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da aynı bölgede inşaatlarda 2,5 metre kod yüksekliği arıyor ve buna uymayana ruhsat vermiyor.

İZSU Genel Müdürlüğü, 2009 yılında sorun yaratan sokaklarda 1260 metre ızgaralı kanalet uygulaması gerçekleştirdi ve bu suları denize tahliye etmek amacıyla 4 adet motopomp kurarak normal yağış alınan zamanlardaki sorunu çözdü.

NEDEN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Ancak deniz seviyesinin bazı dönemler 1,5 metre’den fazla yükselmesi mevcut durumu yaratıyor. İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri Karşıyaka Mavişehir’de denizin yükselmesi nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için yoğun çaba harcamasına, kurulan pompalar sürekli olarak çalıştırılmasına rağmen deniz seviyesinin altında kalan alanlarda suyun yükselmesinin önüne geçilemiyor.

BÜYÜKŞEHİR'İN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz seviyesinin altında kalan Mavişehir'de özellikle denizin yükseldiği dönemlerde yaşanan su baskınlarını önlemek için Kıyı Rehabilitasyon Projesi yürütüyor. Peynircioğlu Deresi yakınındaki Deniz Kent Restoran önünden başlayıp kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini de içine alan 2 kilometrelik sahil hattında Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında sahil bölgesinde hem deniz suyu kabarmasıyla meydana gelebilecek taşkını hem de zemin altından deniz suyu geçişini engellemek için yerin 4 metre altında yapılan 2 bin 88 metrelik su içi betonun inşa ediliyor.

2021 AĞUSTOS'TA TAMAMLANCAK

Ön kısımda yeniden imal edilecek kaya tahkimatın da kazısı sürüyor. Söz konusu kaya tahkimat dalga etkisinden alanı koruyacak ve deniz seviyesinden yaklaşık 1,5 metre yüksekte olacak. Ayrıca yerleşim bölgelerindeki yağmur suyunu toplamak üzere bin 750 metre uzunluğunda yağmur suyu hattı yapılıyor. Toplanan sular mevcut terfi merkezindeki pompalar aracılığıyla denize verilecek. 32,5 milyon liraya mal olacak çalışmalar 2021 yılı Ağustos ayında tamamlanacak.