GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Şubat 2020 Cumartesi 10:22

Maden ocağı direnişine aileler de katıldı

Çanakkale Yenice'de kendilerini yerin 140 metre altındaki maden ocağına kapatarak 4 aylık maaşlarının ve tazminatlarının ödenmesi nedeniyle direniş başlatan işçilere ailelerden destek geldi. Alana giderek açıklama yapan işçi aileleri mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Firmanın, 2 maaş ödemesi ve 11 işçinin geri alınması teklifi ise işçilerden kabul görmedi

Ahmet ERTAN/SONKALEİZMİR (ÇANAKKALE)-Çanakkale’nin Yenice ilçesinde faaliyet yürüten Nesko Madencilik'e ait bakır madeninde çalışan 33 işçisinin, maaşları ve tazminatları ödenmediği için ve çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle 26 Şubat’ta yerin 140 metre altında başlattığı direniş sürüyor. 
İşveren temsilcileri, Dev Maden-Sen işyeri temsilcisi Sercan Fidan ile görüştü. İşçilerden geriye dönük iki aylık maaş ödemesi ve işten atılan 11 işçinin geri alınması karşılığında direnişe son vermelerini istedi. İşçiler, geriye dönük tüm maaşları ve tazminatlarını istediklerini belirtip, teklifi kabul etmedi. 


Eşleri, çocukları, babaları, kardeşleri maden ocağında direnen Yenice’nin çevre köylerinin halkı, direnişçi işçileri ziyaret etmek, onlara yaptıkları yemekleri ulaştırmak için otobüslerle yola çıkmak istedi. Ancak Jandarma, halkı madene taşımak üzere Yenice’den bölgeye gelen 3 otobüsün hareketini engelledi. Jandarma bu engelleme için hiçbir gerekçe göstermedi.
Bunun üzerine maden ocağına gitmekte kararlı olan köylüleri ise “Onlar otobüslerimize el koyarsa, biz de yürüyerek gideriz madene. Çocuklarımızın direnişini sonuna kadar destekliyoruz” dedi. Köylüler, daha sonra temin ettikleri bir otobüs ve 8 otomobil ile maden ocağına, direnişteki madenci yakınlarını ziyaret etmek için yola çıktı.Köylülerin konvoyu saat 16.00 dolayında Jandarma kontrol noktasından geçerek maden ocağına yönelirken, Jandarma yetkilileri bazı araçlara para cezası kesti. Otobüslere izin verilmemesi üzerine işçiler otomobillerle maden bölgesine geldi.


Yeraltındaki işçilerin eşleri çocukları ve köylüler madenin önüne geldi. Yeraltındaki işçilere erzak yemek ve su getirdiler. Madencilerin eşlerinden seçilen 5 kişilik bir heyet işveren ile görüştü, işveren uzlaşmak yerine eylemi bitirin çağrısı yaptı. İşverenin işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yaptığını ileri süren işçi yakınları, “Sendikadan istifa etmezseniz maaşlarınızı ödemeyeceğim, işyerini kapatacağım hepinizi işten atacağım” şeklinde tehdit ettiğini dile getirdi.

İşçi eşleri, “Zor durumdayız borçlarımız var ve 4 aydan beri para alamıyoruz. Tazminat haklarımız var. 8 yıldan 12 yıla kadar tazminat hakkı olanlar var. Biz haklarımızı, alnımızın terini istiyoruz. Bizlere haklarımızı versinler, biz çıkışımızı böyle istiyoruz. Yeter ki hesaplarımızda emeklerimizi görelim. Evlendik, çoluğumuz çocuğumuz oldu, hala borcumuz harcımız var. Bunun için sendikalı olmak istedik ama işveren bize sendikadan çıkmamız için her türlü baskıyı yaptı” şeklinde konuşuyor.


Sendika temsilcileri, işveren hakkında diyafonu kapatması nedeniyle suç duyurusunda bulunacağını açıklamış, işveren de bunun üzerine geri adım atarak iletişimi yeniden sağladı.İşverenin maden ocağından dışarıya iletişimi sağlayan diyafon sistemini yeniden devreye koydu.  Yeraltında 40 maden işçisi bulunuyor. Yerin 140 metre altında direnişte olan işçilerin açlık grevinde olmadığı öğrenildi.
 

  Haberin Videosu