Ahmet ERTAN/BALIKESİR (Sonkaleİzmir)- Ayvalık Deniz Hudut Kapısı'ndan yaz mevsiminde her gün, kış aylarında ise haftada 3 gün karşılıklı seferlerin düzenlendiği Ayvalık’a; özelikle bölgenin en büyük semt pazarının kurulduğu Perşembe günleri hemen hemen her ihtiyacını bu pazardan karşılamak isteyen Midilli Adası’nda ikamet eden halkın da Yunan basınının olumsuz yayınlarından etkilendiği belirtiliyor. Kış mevsiminde, her perşembe günü Midilli Adası'ndan iki ayrı turizm firmasına ait feribotlarla ortalama 600 ile 1000 yolcunun geldiği Ayvalık'ta bu sayının 40 ile 50 yolcu kapasitesine düşmesi ise ilçe esnafı ve turizmcileri kara kara düşündürüyor.
Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki feribot acenteleri, Midilli-Ayvalık arasındaki karşılıklı seferleri 10 gün süreyle durdurma kararı aldı. Yunanistan’ın Midilli adasında, Kudüs’ten gelen bir mağaza çalışanında korona virüsü tespit edilmesi ve Yunanlı ırkçıların ‘Türkiye’ye gidilmemesi’ yönünde provakatif eylemleri üzerine harekete geçen Jalem Tur ve Turyol firmaları, karşılıklı seferleri durdurduğunu duyurdu.
ŞİRKETLER ORTAK KARAR ALDI
Jalem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Jale, kendileri gibi Midilli-Ayvalık arasında feribot seferleri düzenleyen Turyol firması ile birlikte bu kararı aldıklarını açıkladı. Midilli’de ikamet eden bir mağaza çalışanı kadının İsrail’den Kudüs’e gittiğini ve dönüşte uçaktaki hosteste Kovit-19 virüsünün tespit edildiğini anlatan Jale, “Bunun üzerine Yunan sağlık görevlileri aynı uçakta bulunan Midilli adasında bir mağazada çalışan ve ismi açıklanmayan bir kadını da müşahede altına aldı. Bu gelişme üzerine biz de gerek Midilli, gerekse Türkiye’deki vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye atmamak için 10-15 gün süresince seferlerimizi durdurma kararı aldık. Bu kararı bizimle aynı güzergahta feribot işletmeciliği yapan diğer bir firma ile birlikte almış olduğumuz ortak kararla hayata geçirdik” dedi.
“BİZ KİMSENİN ZARAR GÖRMESENİ İSTEMİYORUZ” AÇIKLAMASI
Ayvalık Deniz Hudut Kapısı’ndan deniz yoluyla Yunanistan’ın Midilli’ye seferleri askıya almalarının bir başka sebebinin de Türkiye ile Yunanistan arasında son zamanlarda yaşanılan düzensiz göçmenler yüzünden ortaya çıkan gerginlik olduğunu aktaran Ali Jale, “Aslında Midilli halkı Ayvalık’ı ve ilçe sakinlerini çok iyi tanıyor ve biliyor. Ama yine adada yüzde bir civarındaki bir kesim milliyetçi duygularla Türkiye’ye gidilmemesi yönünde provoke edici hareketlerde bulunuyor. Sonuçta biz hiç kimsenin Midilli-Ayvalık hattı arasında seyahat etmesinden dolayı zarar görmesini istemediğimiz için bu kararı aldık. Hem korona virüsünü hem de göçmen krizini üst üste koyarak seferlerimizi 10-15 gün durdurma kararını aldık. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, hem Midilli’de yaşayan Yunan halkının, hem de Ayvalık’ta yaşayan Türk halkının sarsılmaz bir organik bağı var. Yüzde birlik bir kesim istemese bile inanın yüzde 65 ile 70’lik bir kesim seferlerin ne zaman açılacağına yönelik bizlere çok ciddi bir baskı yapıyor. Ben en fazla 10 – 15 gün içerisinde bu feribot hattının eskisi gibi oldukça yoğun bir halde faaliyete geçeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
BÜTÜN İHTİYAÇLARINI AYVALIK’TAN KARŞILIYORLARDI
Midilli Adası’nda yaşayan Yunanistan vatandaşları, inşaat malzemesinden giyime, mutfak eşyasından katı yakıta kadar birçok ihtiyaçlarını, perşembe günleri feribotla geldikleri Ayvalık'ta kurulan semt pazarından karşılıyordu.
Geçtiğimiz Çarşamba günü öğle saatlerinde Midilli şehir merkezinde 3 bin Yunanlı toplanıp, göç politikalarına protesto etmişti. Dükkan, eczane, benzin istasyonları, klinikler ve avukatlık bürolarının kapatıldığı, taksi ve otobüs şoförlerinin de greve katıldığı öğrenilmişti. Midilli’deki en büyük kamp olan Moria kampının kapasitesi 3 bine yakınken burada 19 bini aşkın sığınmacı kalıyor.
AYVALIK ESNAFI VE TURİZMCİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Ayvalık Deniz Hudut Kapısı'ndan yaz mevsiminde her gün, kış aylarında ise haftada 3 gün karşılıklı seferlerin düzenlendiği Ayvalık’a; özelikle bölgenin en büyük semt pazarının kurulduğu Perşembe günleri hemen hemen her ihtiyacını bu pazardan karşılamak isteyen Midilli Adası’nda ikamet eden halkın da Yunan basınının olumsuz yayınlarından etkilendiği belirtiliyor.
Kış mevsiminde, her perşembe günü Midilli Adası'ndan iki ayrı turizm firmasına ait feribotlarla ortalama 600 ile 1000 yolcunun geldiği Ayvalık’ta bu sayının 40 ile 50 yolcu kapasitesine düşmesi ise ilçe esnafı ve turizmcileri kara kara düşündürüyor.