KKM’ye faiz vergisi, Hazine ve Merkez Bankası kasasından bir avuç varlıklı kesime 2023 sonu itibarıyla 1 trilyon 38 milyar lira aktarıldıktan sonra geldi. Bu yılki ödemelerle birlikte KKM hesabı sahiplerine hiçbir vergi alınmaksızın ödenen faizin 1.2 trilyon TL’yi aştığı tahmin ediliyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, vadesi 6 aya kadar (6 ay dahil) olan KKM hesaplarından elde edilen faiz gelirinden yüzde 7.5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli KKM hesabı gelirlerinden de yüzde 5 oranında stopaj kesilecek. Bu vergi kesintisi altın ve katılım hesapları dahil tüm KKM hesaplarından elde edilecek faiz geliri için uygulanacak.
MEVDUAT FAİZİ DÜŞEBİLİR
Kararla ayrıca banka mevduatlarına 1 Mayıs’tan başlayarak 31 Temmuz’a kadar aynı şekilde yüzde 5 ve yüzde 7.5 olarak uygulanan stopaj oranlarının süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı. 1 Mayıs’ta 6 aya kadar vadeli banka mevduatlarına uygulanan ve stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e, 1 yıla kadar kolan vadede yüzde 3’ten yüzde 5’e ve 1 yıldan uzun vadede de sıfırdan yüzde 2.5’e yükseltilmişti. Böylece mevduatın vergisi artırılarak KKM’nin avantajı korunmuştu. Şimdi KKM’ye de vergi getirilmesiyle mevduatın avantajı öne geçmiş oldu. Bu durumun mevduat faizlerine aşağı yönlü katkı sağlayacağı ifade ediliyor.
Vergisiz ballı kazanç elde ettiler
İktidarın icat ettiği KKM yüzünden kamunun kaynakları vergi dahi alınmadan bir avuç yatırımcıya aktı. İlk kez 2022 yılında devreye sokulan KKM yüzünden Hazine o yıl 92.5 milyar, 2023’te de 59.5 milyar olmak üzere iki yılda toplam 152 milyar lira faiz ödemek zorunda kaldı. Merkez Bankası da ilk yıl 72.8 milyar geçen yıl da 833.4 milyar olmak üzere KKM sahiplerine toplam 906.3 milyar lira faiz ödedi. Merkez’in rekor zarar etmesine yol açan KKM hesabı sahiplerine iki yılda ödenen vergisiz net faiz 1 trilyon 58 milyar TL oldu. Bu yıl ödenen faizlerle birlikte toplam ödemenin 1.2 trilyon TL’yi bulduğu tahmin ediliyor. SÖZCÜ